Megafusie tussen Coopers en Price

ROTTERDAM, 18 SEPT. Het advies- en accountantsconcern Coopers & Lybrand en Price Waterhouse gaan een wereldwijde fusie aan. Dit zouden de twee bedrijven vanmiddag aangekondigen.

Door de fusie ontstaat mondiaal de grootste speler in het internationale accountants- en adviesbedrijf. Beide ondernemingen horen tot zogenoemde Big Six, de zes grootste firma's in hun branche ter wereld. Andere belangrijke spelers zijn onder meer KPMG en Arthur Andersen. In Groot-Brittannië zijn Coopers & Lybrand en Price Waterhouse respectievelijk nummer twee en nummer zes in de branche. In de Verenigde Staten zijn ze vijfde en zesde.

Coopers & Lybrand heeft in Nederland 26 vestigingen waar 3600 mensen werken. De firma maakt een omzet van 750 miljoen gulden. Price Waterhouse heeft 4 filialen waar 600 mensen zorgen voor een omzet van 130 miljoen gulden. Coopers & Lybrand is sterker in Europa. Price Waterhouse domineert in Zuid-Amerika.

De opgegeven reden voor de fusie zou, volgens voorlopige berichten in de Britse pers, het relatief grote aantal grote ondernemingen zijn in de portefeuille van beide bedrijven, dat een vergroting van de schaal van de advies- en accountancywerkzaamheden noodzakelijk maakt. Ook zorgen over de aansprakelijkheid van accountants bij bedrijfsfaillissementen of andersoortige déconfitures zouden een reden zijn achter het streven naar schaalvergroting. Over de hele Wereld werken 130.000 mensen bij Coopers & Lybrand en Price Waterhouse samen.

De accounting-firma's hebben met name in de jaren tachtig een verbreding van hun werkzaamheden doorgemaakt. Fiscaal advies ging een grotere rol spelen, en de accountants stapten massaal in het management- en organisatie adviesbedrijf. Coopers & Lybrand is het product van een Transatlantische fusie tussen Lybrand Ross en Cooper Brothers.

Een woordvoerder van Coopers in Amsterdam zei vanmiddag dat het om een gelijkwaardige fusie gaat, waarbij de bedrijven elkaar “goed aanvullen”. Over verlies aan arbeidsplaatsen als gevolg van het samengaan van de twee firma's kon hij vanmiddag nog geen mededelingen doen.