Macedonische burgemeester veroordeeld

SKOPJE, 18 SEPT. De burgemeester van de Macedonische stad Gostivar is gisteren door een rechtbank in de hoofdstad Skopje tot dertien jaar en acht maanden gevangenisstraf veroordeeld wegens het oproepen tot rassenhaat, intolerantie, het negeren van de grondwet en het organiseren van verzet tegen de staat.

Burgemeester Rufi Osmani, lid van de Albanese minderheid in Macedonië, werd in juli gearresteerd na rellen in zijn stad tussen de politie en Albanezen, waarbij drie Albanezen om het leven kwamen die wilden verhinderen dat de politie de Albanese vlag van het stadhuis zou verwijderen. Osmani had die vlag gehesen. Eerder bepaalde het Constitutionele Hof dat de Albanese vlag alleen op openbare gebouwen mag worden gehesen op speciale feestdagen, en dan alleen als ook de Macedonische vlag wordt gehesen. De burgemeesters van Gostivar en Tetovo, steden in het gebied van de Albanese minderheid, hebben die uitspraak steeds genegeerd. (Reuter)