Kinderagenda

Griezelen

Bijtende vampiers, huilende weerwolven en dansende heksen; je kan er over lezen in boeken als 'De griezelbus', 'De dertiende nacht' en 'Klauwen van ijs'. De laatste jaren zijn boeken over griezels heel populair geworden en daarom heeft het Kinderboekenmuseum, een onderdeel van het Letterkundig Museum in Den Haag, een griezeltentoonstelling georganiseerd. Foto's, manuscripten en originele illustraties van o.a. Paul van Loon, Camila Fialowski, Annemarie van Haeringen, Carl Hollander, Fiel van der Veen en Sylvia Weve zijn er te zien, samen met griezelige tv- en filmbeelden en te beluisteren bij angstaanjagende muziek. Ook is er op zondag 21 september de eerste openbare vergadering van het Griezelgenootschap (GG). In het genootschap zitten Paul van Loon (voorzitter), Eddy 'de vurige' Bertin, Bies 'de eeuwige' van Ede, de 'ijskoude' Teng, Ton 'de huiveringwekkende' van Reen, Hans 'de afwezige' van de Waardenburg en Els 'spooky' Rooijers. GG-lid Jacques 'jakkes' Weijters ontbreekt om mysterieuze redenen. Tijdens de vergadering, die alleen voor kinderen vanaf 9 jaar is, is het dragen van een zonnebril verplicht. Alleen dan ben je beschermd tegen kwade geesten! De GG vergadert drie keer: om 12u, 13u en 14u.

Van 12 tot 17u wordt er ook nog een griezelmarkt gehouden, waar niet alleen boeken van het GG-gezelschap worden verkocht, maar ook t-shirts, speldjes, petjes, zonnebrillen en pennen. Vanaf 15u30 zijn griezelboekschrijvers op de markt om hun boeken te signeren.

*'Griezelig Goed, Paul van Loon en andere griezels te kijk' van 20 september t/m 1 februari 1998 in het Letterkundig Museum/Kinderboekenmuseum, Prins Willem-Alexanderhof 5 (achter station CS), Den Haag. Vergadering Griezelgenootschap op 20 september om 12, 13u en 14u. Kosten ƒ 10 (vergadering, toegang museum en griezelboekenmarkt). Griezelclubleden ƒ 7,50. Reserveren 070-3471114 (16-17u30).

Kinderen kiezen kunst

Op drie woensdagmiddagen in april en mei van dit jaar kwamen zestig leerlingen uit groep 3 t/m 7 en hun leerkrachten van twaalf verschillende scholen uit Haarlem en omgeving naar het Frans Halsmuseum om daar met elkaar een tentoonstelling samen te stellen. En dat was een hele klus. Omdat er maar een klein gedeelte van alle oude en moderne kunst in het museum kan worden tentoongesteld, moesten ze het depot in om daar 25.000 voorwerpen te bekijken! Zo gingen ze naar het houtdepot, metaaldepot, porseleindepot, beeldendepot, keramiekdepot of één van de vijf schilderijendepots. Elk kind mocht twee dingen uitzoeken en zo ontstond een expositie met 120 verschillende kunstwerken 'Kinderen kiezen kunst uit het depot van het Frans Halsmuseum'. Bij elk van de 120 werken staat vermeld waarom zij het uitgekozen hebben. Meisjes kozen vaker voorstellingen van bloemen of dieren dan jongens. En in het metaaldepot vonden jongens een wapen, geweer, zwaard of pistool wel heel mooi. Zo zegt de 8-jarige Samantha Laken bij het kunstwerk Heiligenbeeld uit het atelier van Kees Verwey: 'Want ze heeft huisjes en een kerk in haar hand. En het lijkt net of ze een kroon op haar hoofd heeft. Ik zou het beeld wel willen hebben. Dan zou ik het in mijn kamer naast mijn bureau zetten. Want dan kan ik haar steeds zien als ik op mijn zij in bed lig.' Bij de tentoonstelling verschijnt ook een leskrant over 'wat is een museum'? En vanaf begin oktober is er een uitgebreid woensdagmiddagprogramma (daarover volgende week meer).

*Kinderen kiezen kunst uit het depot van het Frans Halsmuseum vanaf 20 september, Groot Heiligland 62, Haarlem. Inl 023-5164256.

Garnizoensdag

Commando's weerklinken, signaalhoorns slaan aan, kannoniers maken zich klaar en laten de kanonnen bulderen. Kruitdampen en rook hangen boven het bastion. Is de vijand er nog? Kan de marketenster met de brandewijn komen? Staakt het vuren! Even rust! Meer dan 100 schutters, kannoniers en burgers in uniform uit vorige eeuwen 'voeren oorlog' op zondag 21 september tijdens de 'Nationale Garnizoensdag' in het Nederlands Vestingmuseum in Naarden. De oorlog begint om 13u en om klokslag 16u wordt de vrede getekend. Tijdens de rust kunnen kinderen spelletjes uit grootmoederstijd spelen en lekker ouderwets snoepgoed kopen. Om 12u30 kan er ook nog een rondleiding door het oude vestingstadje worden gemaakt. De wandeling begint bij het VVV-kantoor aan het Adriaan Dortsmanplein.

*Nationale Garnizoensdag op zondag 21 september van 13-16u in het Nederlands Vestingmuseum, Westwalstraat 6, Naarden. Toegang kinderen van 5 t/m 16 jaar ƒ 5, daarboven ƒ 7,50. Rondleiding door het stadje, vanaf 12u30 ƒ 1,50, kinderen tot 10 jaar gratis.

Aap, noot, kunst

Bij de tentoonstelling 'Aap, noot, kunst' die afgelopen woensdag in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam is geopend zijn dit weekend en woensdag 24 sept allerlei leuke activiteiten voor kinderen te doen. Zaterdag 20 sept tovert poppenspeler Rik Rikken verhalen uit zijn draaiorgel: over de eend Pardosia en het verloren ei en over de bange, dikke kater Karel Kat (voor 2 tot 6-jarigen). Van 14-16u leest Hanna Kraan voor uit haar boze heksenverhalen (vanaf 6 jaar). Van 14-16u is er tekenen, schilderen, knippen en plakken onder begeleiding in het Open Atelier (vanaf 4 jaar) en van 15-16u is er Kinderbal in het museum. Samen met dansdocenten dansen kinderen door de museumzalen, vertrekpunt: de Pardo leestafel (vanaf 6 jaar). Zondag 21 sept is er van 12-14u weer Open Atelier, van 14-14u30 zet mimispeler Gérard Pillen samen met de kinderen een route uit vanaf de museumingang naar de tentoontelling 'Als ik la-ter groot ben' (vanaf 4 jaar). Van 14u30-15u 'In wankel evenwicht' door Gérard Pillen in het Paviljoen. Van 15-16u improviseren spelers van de theaterschool op de expositie 'Aap, noot, kunst' in de museumzalen, vertrekpunt: de Pardo leestafel en van 15-16u30 is er weer Open Atelier (vanaf 4 jaar).

Woensdag 24 sept lezen mensen die in het museum werken voor uit hun favoriete kinderboek tijdens een Voorleesmarathon van 14-16u (vanaf 4 jaar).

*Open Atelier, voorstellingen, dansen en voorlezen op 20, 21 en 24 sept in Museum Boijmans Van Beuningen, Museumpark 18-20, Rotterdam. De toegang tot het museum en alle activiteiten zijn gratis.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker