Kauwgom voor de handen

Eggsportz, ƒ 24,50, importeur TTI Koningsstraat 27a 1011 ET, Amsterdam. Tel 020-4222267

De hand heeft recht om te knijpen, te tasten en te masseren. Wie alleen op toetsen drukt of een autostuur vasthoudt, doet de hand onrecht aan. De industrie weet dit en komt jaar in jaar uit met nieuwe dingen voor hand en vingers. Sommige van deze voorwerpen, zoals een diabolo-vormige stalen veer, worden gepresenteerd als medisch hulpstuk voor revaliderenden. Andere appelleren aan een sportief imago en beogen de spieren van de hand zo te versterken dat de gebruiker bijvoorbeeld moeiteloos met zijn volle gewicht aan een rotsrichel kan hangen. In deze categorie vallen de 'handknijpers' en de plasticine-achtige kneedstof die bij de (buiten)sportwinkels worden verkocht. Nieuw is nu het knijp-ei.

Het knijp-ei, officieel Eggsercizer genaamd, is een hardrubberen ei ter grootte van een 'eentje'. De verschijningsvormen waarin het knijp-ei zich aan ons presenteert, zijn die van een cricket-, golf-, voet- of tennisbal. De suggestie is dat mensen die een van deze sporten beoefenen baat hebben bij het gebruik van dit handentrainertje. Dat moeten we maar even laten voor wat het is, een noodzakelijk pr-praatje. Als verkoopargument wordt de eggsercizer ook aangeprezen als 'anti-stress' ei en als antwoord op rsi-problemen: een repetitive strain injury is het gevolg van een eenzijdige en voortdurende belasting van pees en spier. Met name mensen die de hele dag met een muis moeten klikken, zouden ontvankelijk zijn voor rsi-problemen. Zonder slachtoffer te zijn van stress of muiswerk kan ik zeggen dat de eggcersizer gewoon een lekker ding is.

Anders dan 'anti-stress'-zakjes gevuld met gierstenkorrels is het knijp-ei solide. Niet zo solide als de Chinese ying en yang kogels die men moet laten ronddraaien in de hand. De textuur van de eggserciser is die van een goed getrainde armspier. Je kan er dan ook keihard in knijpen of het juist zachtjes, bijna affectief, indrukken. Nadeel is dat het rubberen oppervlak betrekkelijk snel het stof opneemt dat zich op de handpalm verzamelt. Vooral bij een wit knijp-ei is het resultaat een snel smoezelig oppervlak. Maar als kauwgom voor de handen is het ei onovertroffen.

    • Hans Moll