Jeltsin: Rusland kan zonder IMF

ORJOL, 18 SEPT. Rusland kan het met ingang van 1999 stellen zonder leningen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dit heeft president Jeltsin donderdag gezegd tijdens een bezoek aan de stad Orjol ten zuiden van Moskou.

Vorig jaar kwamen Rusland en het IMF een lening van tien miljard dollar overeen voor de hervorming van de economie. Dit jaar en volgend jaar maakt Rusland daar nog gebruik van.

“Vanaf 1999 hebben we dat soort hulp niet meer nodig”, aldus Jeltsin. “We gaan op eigen kracht verder met de hervormingen. Het is een grote stap vooruit”, aldus Jeltsin.

De woorden van de president bevestigen wat Russische ambtenaren al eerder hebben gezegd en geven het kennelijke vertrouwen weer dat de regering heeft in de economische vooruitzichten. Rusland trad afgelopen woensdag officieel toe tot de Club van Parijs, de groep van overheidscrediteuren.

Met dat lidmaatschap kan Rusland zijn vorderingen op andere landen, vooral ontwikkelingslanden, makkelijker innen. De toetreding was voor Anatoly Tsjoebais, minister van Financiën, aanleiding te verklaren dat Rusland de vergadering van IMF en Wereldbank dit jaar niet langer als hulpvrager bezoekt. (Reuter)