Japanse justitie doet inval bij nog een effectenhuis

TOKIO, 18 SEPT. De Japanse justitie heeft vandaag een inval gedaan bij het hoofdkantoor van effectenhuis Daiwa. Het bedrijf is het derde Japanse effectenhuis dat wordt verdacht van betrokkenheid bij het schandaal rond afperser Ryuichi Koike. Gisteren arresteerde de politie vijf medewerkers van het effectenhuis Yamaichi en eerder dit jaar verdwenen werknemers van Nomura achter de tralies in hetzelfde schandaal.

Justitie verdenkt Daiwa van het betalen van 67 miljoen yen (1,1 miljoen gulden) aan Koike ter 'compensatie' van verliezen gemaakt met aandelenhandel. Dergelijke compensatie is strafbaar. Yamaichi wordt verdacht van een vergelijkbare betaling ter grootte van 79 miljoen yen (1,3 miljoen gulden) aan Koike. De te compenseren verliezen werden gemaakt op een zogenaamde 'VIP-rekening' van Koike, waarbij het beheer van de effectenportefeuille geheel is toevertrouwd aan het effectenhuis. Ook het voeren van een dergelijke rekening is illegaal. Yamaichi's President Shohei Nozawa zei gisteren dat het gebeurde “nooit meer voor zal komen” en erkende dat zijn bedrijf illegaal aan Koike geld heeft doorgesluisd.

Nomura, Daiwa en Yamaichi behoren tot de 'grote vier' onder de Japanse effectenhuizen en het lijkt slechts een kwestie van tijd voor ook de laatste van deze vier, Nikko Securities, bij het schandaal wordt betrokken. Voorafgaand aan de inval bij Daiwa vandaag, schreven Japanse kranten gisteren al dat het onderzoek tegen Daiwa èn Nikko zal worden opgevoerd. Ook de advocaat van de gearresteerde afperser Koike zei eerder dit jaar dat Koike relaties met àlle vier de bedrijven had erkend.

Afperser Koike bezat aandelen in alle vier deze effectenhuizen en hij gebruikte dit aandelenbezit om de bedrijven te dwingen aan zijn wensen te voldoen. Bij weigering zou hij voor lastige vragen kunnen zorgen tijdens de aandeelhoudersvergadering. Koike kreeg de aandelen in handen dankzij gulle leningen van de Dai-ichi Kangyo Bank (DKB), een van de grootste banken van Japan. Ook de verstrekking van deze leningen liep niet langs legale weg en werknemers van deze bank bevinden zich achter de tralies.

    • Hans van der Lugt