'Integratie Europa garandeert vrijheid'

BRUSSEL, 18 SEPT. Kritiek op de Europese integratie is gevaarlijk, zo waarschuwde gisteren de Duitse bondskanselier Helmut Kohl. “Europa zorgt voor vrede en vrijheid en stelt onze economieën in staat om te concurreren”, aldus Kohl. “Wie dat uit populisme of gemakzucht niet wil zien, pleegt een misdrijf tegen de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen.”

Kohl zei dit gisteravond in Luxemburg, waar hij de Vision for Europe Award van de clearing-bank Cedel in ontvangst nam. “Juist met het oog op de vele kritische geluiden moeten we over het dagelijkse heen de blik op het grote doel bewaren”, aldus Kohl. Vrede is en blijft ook na het einde van het Oost-West conflict de beweegreden voor Europese integratie, zei Kohl, verwijzend naar de “verschrikkelijke beelden” uit het voormalig Joegoslavië. Kohl zei dat de Economische en Monetaire Unie (EMU) volgens afspraak van start moet gaan op 1 januari 1999, waarbij de criteria gerespecteerd moeten worden. Hij noemde de EMU vooral een belangrijk politiek project. “Met de euro zal de Europese Unie als vredes- en vrijheidsorganisatie voor de 21ste eeuw nog nauwer samensmelten.”

Kohl bepleitte ook uitbreiding van de Unie naar Oost-Europa. “Ik spreek allen tegen die zeggen dat de tijd nog niet rijp is voor uitbreiding”, aldus de bondskanselier. De uitbreiding moet doorgaan “ongeacht alle uitdagingen die we gelijktijdig binnen de bestaande Unie moeten oplossen.”

Een van die interne problemen is de discussie over toekomstige financiering van de EU. Duitsland en Nederland vinden dat zij te veel afdragen aan Brussel. Maar Nederlandse Europarlementariërs zetten daar vraagtekens bij. Nederland betaalt netto veel minder dan minister Zalm (Financiën) wil doen geloven, meent Piet Dankert (PvdA). “De precieze bijdrage is niet te berekenen, maar ligt in ieder geval aanzienlijk lager”. Gijs de Vries (VVD) vindt dat Nederland en Duitsland een verkeerd moment hebben gekozen om te klagen over hun netto-bijdrage. Volgens De Vries moet de Unie eerst een besluit nemen over de uitbreiding. Pas als de EU zich een doel heeft gesteld, kan worden gepraat over de middelen, aldus De Vries die wel vindt dat Nederland te veel betaalt aan Brussel. “Een debat over de financiële bijdrage creëert een kwade stemming en leidt tot een slecht klimaat binnen de EU.”