Hongaars-Slowaakse ruzie

BOEDAPEST, 18 SEPT. Het conflict tussen Hongarije en Slowakije over de behandeling van de etnische minderheden in de beide landen is verder geëscaleerd. De Slowaakse regering zegde gisteren een ontmoeting af die voor zaterdag tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen op het programma stond. Volgens een protestbrief die de Slowaakse regering gisteren aan de Hongaarse ambassadeur in Bratislava overhandigde, voert Hongarije een “georganiseerde campagne” om Slowakije internationaal in diskrediet te brengen.

De Slowaakse regering meent dat Hongarije voorstellen van de Slowaakse premier Vladimír Mear over een vermeende uitwisseling van de Hongaarse minderheid in Slowakije en de Slowaakse minderheid in Hongarije bewust heeft verdraaid. De Hongaarse premier Gyula Horn heeft berichten bevestigd dat Mear in een ontmoeting op 15 augustus het plan opperde om Hongaren en Slowaken op vrijwillige basis te repatriëren. Mear heeft zijn plan volgens Slowaakse media tijdens een politieke bijeenkomst in het openbaar herhaald, en voegde eraan toe dat Horn “wit was weggetrokken” toen hij het voorstel aanhoorde.

Later ontkende Mear over een uitwisseling van bevolkingsgroepen te hebben gesproken. Hij zou slechts de procedures willen versnellen voor individuen die van staatsburgerschap willen veranderen. Zijn vermeende plan heeft tot grote ophef geleid in Hongarije, waar de behandeling van Hongaarse minderheden in het buitenland een belangrijk politiek thema is. Eén politieke partij sprak zelfs van “etnische zuiveringen” in Slowakije. Mear meent dat Hongaarse politici en de pers de zaak buiten proporties hebben opgeblazen, en heeft gedreigd met juridische stappen tegen iedereen die woorden als “deportatie”, een “ruil” van bevolkingsgroepen of “nieuwe vestiging” gebruikt om zijn voorstellen te beschrijven.

De Slowaakse regering zegt in de protestbrief dat hervatting van de dialoog tussen de beide landen alleen mogelijk is wanneer de Hongaarse regering “passende maatregelen op kabinetsniveau” neemt om het vertrouwen te herstellen. De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken, László Kovács, verklaarde dat Hongarije geen enkel belang heeft bij een “campagne” tegen Slowakije. De regering in Boedapest ziet geen reden om excuses aan te bieden.

Hongarije en Slowakije ondertekenden in 1995 een bilateraal 'basisverdrag', maar volgens Hongarije heeft Slowakije het verdrag op een aantal punten genegeerd. Zo heeft de Slowaakse regering nog steeds geen wet ingevoerd die het gebruik van de Hongaarse taal door de ongeveer 600.000 Hongaren in Slowakije beschermt. In Hongarije wonen naar schatting 110.000 mensen van Slowaakse afkomst.