Hier & Daar

Beestenspul

Een grote verscheidenheid aan dieren zal op ruim 14.000 m tentoonstellingsruimte worden samen gebracht in de Groenoordhallen te Leiden. Daar wordt komende weekeinde de Kleindierenmanifestatie Beestenspul gehouden. Er zijn hondenshows en imkers laten zien hoe vroeger bijen werden gehouden. De Kleindiersportvereniging Rijnland komt met praktisch alle konijnenrassen, cavia's, tamme ratten, gerbils en hamsters, maar de kattenshow zal naar verwachting weer de grote publiekstrekker worden.

*Groenoordhallen, Willem de Zwijgerlaan 2, Leiden. 10-18u toegang ƒ 7,50 volw. ƒ 3 kinderen tot 12 jr en 65+. Info 071-5212521.

Maritius

Groot-Brittannië gebruikt in 1840 als eerste land ter wereld postzegels voor het betalen van brievenvervoer. De Britse gouverneur van Mauritius voert in 1847 de postzegel in op het eiland Mauritius. Op 21 september worden 500 stuks van 'two pence' uitgegeven. Van deze 'Blauwe Mauritius' bestaan er nu nog hooguit acht exemplaren een van de kostbaarste en bekendste postzegels aller tijden. Het PTT museum in Den Haag heeft sinds kort een ongestempeld exemplaar in bezit. De conservator van het museum verzorgt zondag 21 sept een aantal rondleidingen en zal dan meer vertellen over deze postzegel.

*PTT-museum, Zeestraat 82, Den Haag, tel 070-3307590, open ma t/m vr 10-17u. Za en zo 12-17u. Toegang ƒ 5, kinderen t/m 15 jr ƒ 4, 65+ ƒ 3, MJK/CJP gratis.

Landschap

Voor de 17e keer wordt de Week van het Landschap gehouden. Geologen en geografen verzorgen tijdens deze week 'geotrip-excursies'. De organisatie van Geotrip 1997 werkt samen met de Unie van Provinciale Landschappen. In de week van het landschap zal het thema 'Onder je voeten' centraal staan. Wandelend of fietsend kan het publiek nader kennismaken met de geschiedenis van het landschap in de regio. Zo kan onder meer in Overijssel een excursie worden gemaakt naar het beekje de Mosbeek en zullen vanuit het natuurmuseum van Nijmegen een aantal activiteiten worden ondernomen.

*Info over de Week van het Landschap bij de Unie van Landschappen 0411-623225. Natuurmuseum Nijmegen 024-3230749. Stichting het Overijsselslandschap 0529-401731.

Herfst

Het najaar is de tijd van vruchten, noten, bessen, bramen, kastanjes en paddestoelen. Trekvogels, wilde zwijnen en eekhoorns eten om op krachten te komen of voorraden aan te leggen voor de zware tijd die hen te wachten staat. De boswachters van Staatsbosbeheer nemen hun gasten ook dit najaar weer mee op pad en vertellen hoe de natuur zich voorbereidt op de winter. Op zo 19 sept kunnen geïnteresseerden mee de Sellingerbossen in het natuurgebied de Ruiterdennen in, ten noorden van Ter Apel.

*Start 11u, kosten ƒ 2,50 volw. Inl 0599-322997. Voor de natuurevenementenkalender van Staatsbosbeheer Herfst 1997: tel. 030-6926111

China

Vr 19 sept zullen om 14u vertegenwoordigers van de Chinese ambassade en de Amsterdamse overheid op de Nieuwmarkt in Amsterdam 'een opzienbarende openingshandeling' verrichten. Daarmee begint de China Week. Gedurende twee dagen verandert de Nieuwmarkt in een stukje China. Kraampjes zullen Chinese ambachten demonstreren en -gebruiksvoorwerpen tonen. Tevens zullen Leeuwen- en Drakendansen worden uitgevoerd en demonstraties worden gegeven van Chinese vechtstijlen als T'ai Chi en Qi Gong. De Chinese keuken zal eveneens nadrukkelijk aanwezig zijn. Ook het Koninklijk Instituut van de Tropen is bij de China Week betrokken, in de aula zal ma 22 sept een Cantonese opera ten gehore worden gebracht.

*Organisatie Comité 'China Week 97', Geldersekade 116, Amsterdam, tel 020-6418278.

Kuuroord

Op de Boulevard van Scheveningen zal zaterdag het eerste kuuroord van de Randstad worden geopend. Kuur Thermen Vitalizee moet een kuurtraditie herstellen die voor de Haagse badplaats teruggaat tot 1808. Bezoekers kunnen gebruikmaken van een groot aanbod aan een- of meerdaagse kuren onder controle van een arts. Er zijn verscheidene saunacabines, kruidenbaden, whirlpools en zoutbaden. Er komt een zwembad, een sneeuwcabine en een restaurant, alles met uitzicht op zee.

*Open dagelijks van 11-24u, toegang ƒ 35, tel 070-4166500