Heftige candlelight

Naam: Monique Nas

Leeftijd: 30 jaar

Beroep: verkoopster lectuur en tabak

“Ik koop ze elke maand: vier verschillende boekjes van de Candlelight-reeks. Het is een verslaving, ik heb er altijd een bij me. Wanneer ik even tijd heb, lees ik zo'n historisch liefdesverhaal. Ik lees in de tram, voor het slapen gaan en in de koffiepauze als er niemand in de kantine zit om mee te kletsen. Die andere reeksen vind ik niets. Ze zijn zo preuts en bovendien spelen ze in deze tijd. Bij een Candelight-verhaal krijg je een beeld van hoe het vroeger was. Dat is veel spannender. In de zeventiende eeuw werden vrouwen gewoon uitgehuwelijkt en ze moesten als maagd het huwelijk in. Ze hadden niets in te brengen. In zo'n verhaal verzet zo'n vrouw zich tegen het huwelijk, maar ze moet. Langzaamaan wordt ze dan toch hartstikke verliefd op haar man. Dat wordt heel realistisch beschreven. Soms wordt ze dan ook nog eens ontvoerd of zo.

Eén verhaal is me van de honderd die ik gelezen heb, speciaal bijgebleven. Omdat het anders was dan de meeste. Het speelde op een schip, waarmee een jonge vrouw vluchtte van haar vader naar haar minnaar in Londen. Het schip wordt overvallen door piraten, die haar gevangen nemen. En de bemanning steekt geen hand uit. Overal brand en zo en ze merkt dat ze verliefd wordt op een van de piraten. Het kan niet, denkt ze bij zichzelf, want hij is een beest. Maar ze kan het niet tegenhouden. Uiteindelijk komt ze toch in Londen aan. Wat blijkt: ligt haar minnaar met een ander in bed. Thuis heb ik wel vijftig boekjes, het verveelt nooit. Als ik een Candlelight-verhaal lees is dat gewoon even een moment voor mezelf. Ik kan er helemaal in opgaan. Zegt mijn man wel eens: zo, wat zit je te lachen, het is zeker een leuk stukje? Je krijgt er wel eens rode oortjes van. Want het mag dan wel in een ouderwetse tijd spelen, het is best heftig geschreven. Wel beschaafd hoor, maar je weet precies wat er gebeurt. Dat moet toch kunnen tegenwoordig?''

    • Aranka Klomp