Gangsters

Het dorpje Bagamoyo aan de Tanzaniaanse oostkust wordt door Koert Lindijer beschreven als een oase van rust (NRC HandeIsblad, 5 september). Iedereen die in Tanzania gewoond en gewerkt heeft, weet dat deze rust zeer betrekkelijk is. Een aantal jaren geleden was Bagamoyo een geliefde vakantiebestemming van westerse toeristen, die dachten hiermee de drukte van Dar es Salaam te kunnen ontlopen.

In hun argeloosheid liepen ze vaak alleen en onbeschermd op het schitterende doch verlaten zandstrand. Ze liepen rond zonder te beseffen dat ze zich vrijwillig aan het meer dan reële gevaar van een roofoverval blootstelden. Ze vormden voor de overvallers een gemakkelijke prooi.

De laatste tijd schijnen de overvallen afgenomen te zijn, maar echt veilig is Bagamoyo zeker nog niet. Nieuwe strandhotels in Bagamoyo bouwen vraagt dus om flink wat investeringsvermogen bij ondernemers en de hoop dat de toeristen gauw al die nare ervaringen uit het recente verleden zullen kunnen vergeten.