Feyenoorders zien water branden in Stadio Delle Alpi

TURIJN, 18 SEPT. De maan liet zich gisteravond in volle glorie bewonderen boven het Stadio Delle Alpi van Turijn. Even na negen uur verrees hij boven het bijna lege voetbalpaleis, waarin Juventus zoals bekend aan de rest van de wereld voetballes pleegt te geven. Op deze mooie avond in september probeerden de spelers van de wereldkampioen die van Feyenoord te laten zien hoe voetbal tegenwoordig gespeeld moet worden.

Maar het is de vraag of de leerlingen uit Rotterdam er wat van hebben opgestoken. Het spel van de Italianen was vaak zo snel en ongrijpbaar dat de Feyenoorders er volkomen van in de war moeten zijn geraakt.

Juventus won met 5-1 van Feyenoord, maar cijfers zijn niet voldoende om het verschil in kwaliteit aan te geven. Wat de Italiaanse kampioen, die dit seizoen in de nationale competitie moeizaam op gang komt, af en toe liet zien, was voetbal waaraan de voetballers die nu voor de Rotterdamse ploeg spelen nooit van hun leven zullen toekomen. Ook de met veel ongepast lawaai in de havenstad verwelkomde Zuid-Amerikanen als Cruz, Sanchez, Graff en Picún niet. Juventus was zelfs nog genadig voor Feyenoord en had gemakkelijk een paar doelpunten meer kunnen maken. Zelfs nadat de Italianen door een rode kaart van Di Livio met een man minder moesten doorspelen scoorden ze nog tweemaal.

De spelers van Juventus beheersen de meeste onderdelen van het voetbalspel tot in de perfectie. En dat kan van die van Feyenoord allerminst worden beweerd. Aan de hand van de verrichtingen in de Nederlandse competitie wil menigeen nog wel eens opperen dat Feyenoord-voorzitter Van den Herik toch een aardig elftal bij elkaar heeft gekocht, dat misschien wel kans maakt op de landstitel. Maar na de demonstratie van Juventus in Turijn dient elk compliment dat de afgelopen weken aan de Feyenoorders werd gericht te worden teruggenomen. Simpel gezegd: de meeste spelers kunnen er niks van.

Wie afgelopen dinsdagavond een kijkje op de training van Feyenoord heeft genomen, keerde ontdaan huiswaarts. Daar was al waar te nemen hoe slecht het met de balvaardigheid, de traptechniek en het combinatievermogen gesteld is. En toen was er nog geen speler van Juventus in de buurt. Het is bekend dat door de Rotterdamse ploeg zelden verfijnd voetbal ten beste wordt gegeven. Feyenoord is meer de club van de karaktervoetballers en van de Britse stijl. Misschien dat het elftal gisteren met een beetje meer kracht en goede wil Juventus had kunnen lastigvallen. Maar zoals gezegd, beheersen de Italianen bijna alle onderdelen tot in de perfectie. Van opstandige Rotterdamse types waren ze ook niet onder de indruk geraakt.

Misschien dat Zidane en Del Piero wat dieper in hun onuitputtelijke arsenaal aan bewegingen en trucs hadden moeten tasten, wanneer Feyenoord grove middelen had aangewend. Dat zou mooi zijn geweest. Dan had het duo nog meer mooie acties kunnen laten zien. Helaas werden ze nu ook in een vroeg stadium gewisseld, respectievelijk in de zestigste minuut en in de zeventigste minuut. Trainer Lippi en zijn sterren hebben meer te doen dan tegen Feyenoord voetballen. Het seizoen is nog lang en de Italiaanse competitie is voor Juventus zoals elke Italiaanse club toch het belangrijkst.

Het siert de Feyenoorders dat ze na afloop van de les niet naar verontschuldigingen zochten. Aanvoerder Fräser, die menig robbertje uitvocht met Inzaghi en zelfs een keer zijn elleboog in het gezicht van de Italiaanse spits plantte, noemde de 5-1 overwinning meer dan verdiend. Het was opgevallen dat ze niet alleen snel speelden, maar ook slim. Hij meende dat Juventus bewust de bal aan Feyenoord liet en wachtte op een afspeelfout. Trainer Haan was evenals de meeste spelers diep onder de indruk van Juventus geweest. Maar, veronderstelde hij, als Feyenoord niet al meteen in de derde minuut zo'n fout maakte zoals Van Gobbel deed en Del Piero kon scoren, dan was het misschien anders gelopen. Eigenlijk, vond Haan, waren bijna alle doelpunten cadeautjes geweest.

Haan liet niet na zijn bewondering uit te spreken over het spel van Juventus: balbehandeling, weglopen zonder bal, voortdurend bewegen. “Daar kunnen de spelers van leren. Van alles konden ze hier iets leren. Ook van de atmosfeer. Hoewel je met die paar duizend mensen op de tribune niet bepaald kunt spreken van atmosfeer. Dus die ervaring hebben ze nog niet.” Hij noemde met name Van Bronckhorst als degene die goed had gespeeld, evenals Van Gobbel en in de tweede helft Bosvelt. De Rus Kornejev begon weliswaar aan de wedstrijd, maar werd in de tweede helft gewisseld omdat hij volgens Haan alleen maar aan aanvallen dacht en niet genoeg werkte.

Misschien dat juist Kornejev nog een speler is die op grond van zijn kwaliteiten bij een ploeg als Juventus zou kunnen spelen. Maar om de een of andere reden is de Rus nu al de eeuwige zondebok en kunnen de falende Sanchez, de schutterende Graff en de onverklaarbare aankoop Cruz zich de ene mislukking na de andere permitteren. Cruz heeft al meer naam gemaakt met gele kaarten aansmeren dan met doelpunten. Gisteren was hij zo sportief om zich over het been van Montero te laten vallen, waardoor de Uruguayaan een gele kaart kreeg.

Het zou te ver gaan, alleen de negatieve kanten van de wedstrijd te belichten. Daarvoor was het spel van Juventus veel te mooi. Del Piero scoorde tweemaal. Eerst nadat Van Gobbel vlak voor zijn eigen doel was gaan liggen, vervolgens in de tiende minuut uit een strafschop nadat Graff in het strafschopgebied Zidane had gevloerd. Op het moment dat Feyenoord meende een veldoverwicht te kunnen krijgen, mocht Inzaghi van Fräser de bal zomaar aannemen en scoren. Dat was 3-0 en er zouden zonder twijfel nog meer doelpunten volgen, verwachtte iedereen.

Maar Juventus trok zich terug op eigen helft en liet Feyenoord aanvallen. Sanchez schoot bijna op doel en Bosvelt kopte bijna raak, hij zag zijn inzet door Di Livio per ongeluk met de arm gekeerd. Di Livio kreeg een rode kaart en Van Gastel maakte uit de stafschop 3-1. Een aarzeling in het strafschopgebied van dezelfde Van Gastel leidde 4-1 in, op onnavolgbare wijze gescoord door Zidane. En omdat doelman Dudek uit een vrije trap van Birindelli de bal uit zijn handen in het doel liet glippen, was het ook weer snel 5-1.

Terwijl het handjevol supporters van Juventus de triomf van hun club luidkeels bezong en Del Piero en Zidane helaas al in de kleedkamer zaten, keken de Feyenoorders elkaar aan alsof ze water zagen branden. Dit was hun nog nooit overkomen. Maar tegen zo'n mooie ploeg voetballers hadden ze ook nog nooit gespeeld. Misschien dat de Slowaken van Kosice in de tweede wedstrijd minder goed zijn.

Johan Cruijff vindt dat er in de Nederlandse competitie te veel buitenlandse voetballers van middelmatige kwaliteit spelen. De oud-trainer zei gisteravond als commentator voor de NOS-televisie dat hij bij Feyenoord, ondanks de zware nederlaag tegen Juventus, drie spelers goed vond spelen: Bosvelt, Van Bronckhorst en Van Gastel. “En dat zijn jonge Nederlandse voetballers. Dat stemt mij optimistisch. We moeten weer terug naar de oorsprong en op zoek gaan naar kwaliteit in eigen land. Dat is aanwezig, zo zie je bij Feyenooord. Je moet alleen buitenlanders binnenhalen als ze kwalitatief iets kunnen toevoegen, maar dat is volgens mij vaak niet het geval”, aldus Cruijff.

    • Guus van Holland