Erfgenamen Versace ontkennen tweespalt

ROME, 18 SEPT. Nadat bekend is geworden dat de vermoorde Italiaanse ontwerper Gianni Versace de controle over zijn mode-imperium heeft nagelaten aan zijn elfjarige nichtje, hebben zijn broer en zus gisteren ontkend dat dit heeft geleid tot tweespalt binnen de familie.

Het grootste deel van de erfenis gaat naar Allegra Versace, dochter van Gianni's zus Donatella. “Mijn prinsesje,” zo noemde Gianni Versace zijn geliefde nicht. Haar 8-jarige broer Daniel, “mijn kleine teddyboy”, krijgt de schilderijencollectie. Gianni Versace's vriend, Antonio D'Amico, krijgt een levenslange uitkering van ongeveer zestigduizend gulden per maand en het recht om te wonen in de huizen die Versace had in Milaan, Miami, New York en aan het Comomeer. De 11-jarige Allegra krijgt het grootste deel van het miljoenenimperium in handen. Zij erft het belang van 45 procent dat Gianni Versace had in de zakelijke poot van zijn groep en het belang van 50 procent in de roerende en onroerende goederen die de Versace-groep in de loop der jaren heeft verworven - de tweedeling tussen bedrijf en bezittingen was onlangs gemaakt in verband met de beursgang die voor begin komend jaar staat gepland.

Opvallend is dat de twee kinderen van Santo Versace, de zakelijke leider van de groep, niets erven. Hoewel de drie Versaces een hechte band hadden, heeft de exuberante Gianni Versace altijd beter kunnen opschieten met zijn zus en haar echtgenoot Paul Beck, een voormalig model, dan met zijn broer en diens vrouw. Dat echtpaar was in zijn ogen wat te gewoon, te burgerlijk.

Na de moord op Gianni Versace, op 15 juli in Miami, was afgesproken dat Santo Versace de zakelijke leiding over de groep zou blijven houden en dat Donatella Versace de artistieke leiding op zich zou nemen. Santo heeft 35 procent van Versace SpA, Donatella 20 procent.

Het testament verandert niets aan de afspraak, zo liet de familie gisteren weten. Het erfdeel van Allegra Versace zal “met wederzijdse overeenstemming worden beheerd door haar ouders Donatella Versace Beck en Paul Beck samen met haar oom Santo Versace”, aldus de verklaring. “Alle beleidsbeslissingen zullen worden genomen met het oog op de toekomstige groei van het bedrijf. Het bedrijf is en blijft onder de controle van de familie, zonder breuk in de continuïteit en de eenheid van beleid die het heeft gekenmerkt sinds 1978, de datum van zijn oprichting.”

Juristen tekenen hierbij aan dat voor besluiten die buiten de normale bedrijfsvoering vallen, zoals een beursgang, toestemming van de rechter nodig is. Die zal moeten toetsen of de belangen van Allegra Versace daarbij wel goed worden behartigd.

De verklaring is ook een poging om geruchten tegen te spreken over onenigheid tussen de Versaces en de Amerikaanse handelsbank Morgan Stanley, die de beursplannen van de groep voorbereidt. De Amerikanen zouden gas terug willen nemen om beter te onderzoeken wat de dood van Gianni Versace voor economische gevolgen heeft. Santo en Donatella Versace houden vast aan de plannen om in de eerste maanden van volgend jaar de beurs op te gaan in Wall Street.

Woordvoerders van de Versacegroep hebben gezegd dat de verkoop van de collectie voorjaar-zomer 1998 beter is gelopen dan verwacht. De groep had vorig jaar een netto winst van 67 miljard lire, ongeveer 74 miljoen gulden, bij een omzet, met inbegrip van royalties, van 1,7 biljoen lire.

Volgens een ruwe schatting beloopt de totale erfenis tegen de honderd miljard lire, ongeveer 120 miljoen gulden. Vrienden van Gianni Versace, die 50 jaar is geworden, hebben erop gewezen dat hij er waarschijnlijk geen rekening mee heeft gehouden dat zijn nicht nog minderjarig zou zijn als hij dood zou gaan. Het testament is in september vorig jaar opgesteld.

    • Marc Leijendekker