Drie treffers Asprilla in duel tegen Barça

ROTTERDAM, 18 SEPT. Faustino Asprilla was gisteren de grote man bij Newcastle United. Voor eigen publiek leidde de Colombiaanse spits zijn ploeg in de eerste ronde van de Champions League met drie doelpunten voorbij Barcelona, 3-2. Beide ploegen komen in dezelfde poule uit als PSV, dat in de openingsronde met 3-1 werd verslagen door Dinamo Kiev. Over dertien dagen speelt PSV in Barcelona tegen de ploeg van trainer Louis van Gaal.

Op St. James' Park scoorde Asprilla, door de Engelse supporters liefkozend Tino genoemd, in de 22ste, 31ste en 49ste minuut. Het eerste doelpunt werd gescoord vanaf elf meter nadat scheidsrechter Collina een omstreden strafschop toekende aan Newcastle. Volgens de Italiaanse arbiter werd Asprilla gevloerd door doelman Hesp van Barcelona. Bij de tweede en derde treffer reageerde Asprilla attent op de uitstekende voorzetten van rechterspits Gillespie, een razendsnelle international van Noord-Ierland.

Barcelona controleerde de wedstrijd na rust en drong de thuisploeg steeds verder in het defensief. Luis Enrique verkleinde de marge waarna aanvoerder Figo een minuut voor tijd de eindstand op 3-2 bepaalde na een fraaie uithaal vanaf de rand van het strafschopgebied. Trainer Van Gaal sprak na afloop van een onnodige nederlaag en hekelde het gebrek aan agressie van zijn elftal in de eerste helft.

Titelverdediger Borussia Dortmund hield het hoofd koel in de heksenketel van Istanbul. De Duitse ploeg won met 1-0 van gastheer Galatasaray en dankte die zege aan een doelpunt van de Zwitserse spits Chapuisat. De andere wedstrijd in groep A tussen Sparta Praag en Parma eindigde in 0-0. De Nederlandse scheidsrechter Jol deelde tien gele kaarten uit in de Tsjechische hoofdstad. “Het is jammer dat de scheidsrechter niet in dezelfde goede vorm stak als de spelers”, zei coach Ancelotti van Parma na afloop.

Real Madrid begon in groep D met een afgetekende overwinning (4-1) op het Noorse Rosenborg BK. Panucci, Ze Roberto, Rául en Morientes waren de doelpuntenmakers voor de landskampioen uit Spanje, die volgens voorzitter Sanz de Champions League dit seizoen behoort te winnen. In de andere poulewedstrijd won Piraeus met 1-0 van FC Porto.

In groep E zette Bayern München voor eigen publiek het Turkse Besiktas met 2-0 opzij, door doelpunten van oudgedienden Helmer en Basler. Paris Saint Germain, dat met moeite doordrong tot het hoofdtoernooi van de Champions League, kende in Parijs weinig problemen met IFK Göteborg: 3-0.