Drie termijnbeurzen samen

ROTTERDAM, 18 SEPT. De drie grootste financiële termijnmarkten van Europa, de Deutsche Terminbörse in Frankfurt, de Matif in Parijs en de Soffex in Zürich, gaan samenwerken. Ze gaan op die manier de concurrentie aan met Londen, dat nu nog de grootste in zijn soort in Europa is.

De gecombineerde omzet van de drie is in aantallen termijncontracten groter dan die in Londen. De nieuwe markt wordt er een voor derivaten, afgeleide producten zoals opties op aandelen. Voorlopig gaat het alleen om rentederivaten.

De Londense termijnbeurs (LIFFE) heeft onbewogen gereageerd op het nieuws van de samenwerking op het continent. Daniel Hodson, bestuursvoorzitter van LIFFE, zei te verwachten dat Londen in het proces naar Europese monetaire eenwording haar leidende positie zal blijven behouden. Volgens hem willen de marktpartijen rentederivaten van de EMU-landen niet elektronisch verhandelen, zoals het nieuwe samenwerkingsverband wel zal doen, maar juist via open outcry zoals dat in Londen (en Amsterdam) gebeurt. Marktpartijen komen daarbij mondeling tot een transactieovereenkomst. Hodson verwacht dat LIFFE hierdoor veel van de handel in deze rentederivaten zal overnemen.

De bundeling van de beurzen is echter niet alleen bedoeld om Londen te beconcurreren, ook de komst van de euro heeft er mee te maken. Als de Europese munteenheid er eenmaal is, neemt het valutarisico voor beleggingen af. De handel in financiële termijncontracten, die als instrument wordt gebruikt om deze risico's af te dekken, zal daardoor kleiner worden. “De euro is de grote uitdaging. Het is een kwestie van overleven”, aldus Gérard Pfauwadel, voorzitter van de Matif. De elektronische systemen van de drie termijnmarkten worden aan elkaar gekoppeld. De handelaren kunnen dan zonder problemen elkaars producten verhandelen. Afgelopen zomer werden de drie het al eens over de ontwikkeling van gezamenlijke aandelenindexen als tegenhanger voor de Europese top 100- en 300-index, die in Amsterdam en Londen wordt gehanteerd.

Een Europese samenwerking waarin ook Amsterdam een rol speelt, beperkt zich nu nog tot de beurzen voor kleine, snelgroeiende ondernemingen.

Wat betreft Frankfurt, Parijs en Zürich mag Amsterdam meedoen zodra de huidige samenwerking een succes blijkt te zijn.

Hoewel beursbedrijf Amsterdam Exchanges (AEX) gelooft in schaalvergroting binnen Europa laat het weten nog geen samenwerkingsverband met Europese beurzen op te zetten.