Design

De kop van...

Wat er opvalt aan een klauwhamer die tegen de muur plakt? Natuurlijk vooral dat dit stuk gereedschap niet spontaan naar beneden lazert. Maar bij nadere beschouwing zie je ook dat de klauw naar boven is gericht: 180 graden gedraaid ten opzichte van de gebruikelijke stand die men in de rekken van de ijzerwinkel treft. Henk Stallinga ontwierp deze verplaatsbare kapstok - want dat is het doel van zijn hamer 'Jut' - binnen het van hem bekende vocabulaire: oorspronkelijk, ruw en poëtisch. Net zoals Stallinga ooit een kapstokwand maakte door de knoesten in een grote plaat hout een stukje los te tikken en die als drager voor hangertjes te gebruiken, zorgt de klauw voor twee haakjes. 'Jut' wordt letterlijk in de muur geslagen: aan de kop van de hamer zit een scherpe metalen punt die hem vastzet in een deurpaneel, een gepleisterde muur of de balk van het plafond. Sla hard en rechtvaardig voor een juiste plaatsing, en bel anders de winterschilder of de stucadoor.

*'Jut' wordt verkocht door Henk Stallinga (020-4200876) en The Frozen Fountain, 020-6229375. ƒ 39,50

Veiling

Zaterdag 20 september komt bij het Londense veilinghuis Bonhams een spectaculaire collectie 20ste-eeuws design onder de hamer. De veiling 'The Futures' bestaat uit 307 nummers, waaronder meubels van de architect Alvar Aalto (geschatte opbrengst 4000 tot 6000 pond), een fiets van koolstofvezel en een originele tekening van Gerrit Rietveld's Z-stoel. Onder de hedendaagse stukken vallen enkele prototypes van Ron Arad, de nukkige 'godfather' van de nieuwste generatie Britse ontwerpers. Arad kan zich verheugen in een fanatieke schare verzamelaars, van wie de Maastrichtse galeriehouder Mourmans ongetwijfeld de rijkst bedeelde (en vermoedelijk best verkopende) is.

*Bonhams, Montpelier Street, Londen SW7. Tel 00-441713933930.

Seyferth

Een ambachtsman/ontwerper/interieurarchitect die even makkelijk futuristische brillen ontwerpt voor sportfirma Adidas, als piepkleine houten kabinetjes - zoals een precieus sleutelkastje - of de verrijdbare woonkamer van een kunstenaarswoning op het terrein van de Willem Arntszhoeve. Christoph Seyferth zwerft in zijn verschillende ontwerpen tussen doelmatigheid en sculpturale kwaliteit, en blijft in al dat werk eigengereid brutaal. Zijn laatste stoel, een prototype in gele wol en groen leer, combineert de knuffeligheid van Winnie the Pooh met de maatvoering van een ceremoniële troon: een beer op zoek naar een eigenaar, een levensgezel waarop men desnoods kan zitten.

*Christoph Seyferth - ontwerper. T/m 2 nov in Galerie Binnen, Keizersgracht 82, Amsterdam.

Baby

Sociëteit De Kring mag in zijn verbouwing jeugdiger geworden zijn; het imago van deze Amsterdamse ontmoetingsplaats van kunstenaars blijft licht bestorven. Een kilometer verder verrees deze zomer de pendant voor jeugdiger creatieven: Baby, een werk- en verzamelplek 'voor professionals en aanstormend talent uit de wereld van design, tv/film, fotografie, mode, reclame, muziek, nieuwe media en architectuur'. Baby biedt uitgebreid toegang tot de wereld van de virtuele communicatie, heeft een video-archief en een bibliotheek. Evenementen moeten de voormalige Nieuwe Waalsche Kerk attractiever maken voor de leden die voor duizend gulden per jaar 'onder ons' kunnen eten, presenteren, praten, surfen en netwerken. Beginnelingen hoeven zich niet te melden; die zijn niet interessant voor de club die door oprichter René Eller wordt omschreven als 'een fysieke database'.

Baby, Keizersgracht 676, Amsterdam. Tel 020-5306666.

Tinnen vaas

Als student aan de Academie voor Industriële Vormgeving Eindhoven trok Arian Brekveld enkele jaren geleden naar het hart van de Nederlandse tinindustrie. Geen plek waar het woord vormgeving met droge ogen kan worden uitgesproken. Maar Brekveld won het vertrouwen van de tinslagers en trotseerde het geheide repertoire van Oud-Hollands sierwerk om iets nieuws uit te proberen. Het resultaat was een reeks vormen in tin, die op geen enkele manier herinneren aan grootmoeders rozenvaas. Toch was dat wel zijn startpunt. Onder strak gedraaide, uitwaaierende rokjes zit die archetypische vaas verstopt.

*Informatie over verkoop: Arian Brekveld, 010-2650031.

Mastrangelo

The Frozen Fountain geldt al jaren als toonzaal/verkooppunt en steun-en-toeverlaat voor startende ontwerpers. Tegelijk exposeert The Frozen Fountain werk van de internationale ontwerpelite. Vanaf zaterdag zijn dat de Italiaanse ontwerpers rond het nieuwe merk Mastrangelo (o.a. Alessandro Mendini, Achille Castiglioni en Mario Bellini), maar ook een groep jonge honden uit Nederland: Copray en Scholten onthullen een luxueuze 'deck chair' die weggelopen lijkt uit een jacht van architect Sybold van Ravenstijn, en het nieuwe bureau Dum Office presenteert de 'Daytona', een aluminium tafel met een palissander laminaat blad. Het werk van deze en andere jongeren zal Mendini niet onberoerd laten: al een tijdje volgt de oude vos het Nederlandse design van zeer nabij.

*Mastrangelo. Tot en met 9 november bij The Frozen Fountain, Prinsengracht 629, Amsterdam.

    • Gert Staal