City Safari door Rotterdam-Zuid; Tussen straatkrant en moskee

Bezoekers aan Rotterdam kunnen sinds kort een City Safari maken op Zuid en kennismaken met mensen en instanties die hij anders nooit zou tegenkomen. Bovendien geeft hij een financiële impuls aan een minder draagkrachtig deel van de samenleving. Een sociale verkenningstocht.

Plaats van vertrek is het onlangs geopende metrostation Wilhelminaplein. De fietsen staan klaar en we krijgen een tas met routebeschrijving, programma, bonnen en een telefoonnummer-voor-in-nood mee. Van de tachtig adressen die initiatiefneemster Marjolijn Masselink in haar bestand heeft, gaan wij er zes bezoeken tijdens onze City Safari door Rotterdam-Zuid.

Na een kwartiertje fietsen staan we voor het eerste bezoekadres, de Rotterdamse Straatkrant. We zijn bij een van de drie verdeelpunten waar daklozen hun kranten halen om bij Zuidplein en Bas van der Heijden te verkopen. We pakken City Safari Waardebon 1 uit het City Safari tasje en krijgen een Straatkrant uitgereikt. Tja, daar staan we dan. Volgens ons programma duurt dit onderdeel een half uur.

Ik voel me een politicus op werkbezoek en besluit de bekende vragen te stellen. John, fles bier aan de mond, antwoordt dat de Straatkrant ooit begonnen is als initiatief van pater Jan, een vriend van de beroemde dominee Visser.

Inlevering van City Safari Waardebon 2 gebeurt bij Iberica, een Spaanse delicatessenwinkel. We krijgen een heerlijke Chorizo overhandigd waardoor een gesprek over lekkernijen spontaan tot stand komt. Tijdens het proeven van de worsten, kazen en wijnen vertelt de heer Hagane uitgebreid hoe hij als Noor in Rotterdam een Spaanse specialiteitenwinkel is begonnen. Hierdoor komen we te laat bij ons volgende adres. Vlak bij het Afrikaanderplein heeft de heer Van der Stel een privémuseum over de oorlog. “Vroeger deed ik ook de Hitlergroet,maar het boek 'Een brug te ver' heeft diepe indruk op me gemaakt en me aan het denken gezet.” Alles heeft hij “bij elkaar gesjacherd”; uit kisten, kasten en huizen. “Alle geweren van Europa” heeft hij, maar ze zijn wel onbruikbaar gemaakt.

De heer Dinc van de Anadolu moskee in de Oranjeboomstraat krijgt ook een City Safari Waardebon. Dat levert ons een kop thee en een uitgebreide rondleiding in de moskee op. Vervolgens haasten we ons naar Flatgebouw de Peperklip. Deze staat niet alleen bekend wegens de opvallende architectuur maar ook wegens de sociale problematiek. In een winkelruimte op de begane grond is restaurant Swietie Mama gevestigd, een werkgelegenheidsproject voor Antilliaanse vrouwen. Inmiddels zijn we geroutineerde avonturiers geworden en leveren zonder schroom onze City Safari Waardebon in bij een Surinaamse man die in een hoekje zit te wachten. Kan niet missen, denken we, maar de man blijkt net als wij te gast te zijn.

Enigszins opgelaten geven wij onze City Safari Waardebon aan de bedrijfsleider,de Spanjaard Manuel Rodriguez. Hij vertelt dat het restaurant in oktober '96 begonnen is met een Surinaams/Antilliaanse keuken, maar dat dit zowel wat betreft eten als mensen geen succes was. We krijgen Fernandez te drinken. “Normaal wordt dat geschonken in kleine glaasjes. Maar Hollanders houden niet van kleine glaasjes dus zet ik er maar een grote bij.” Ook zijn verhaal illustreert weer dat de 'toerist' tijdens de City Safari nergens een gelikt standaardpraatje krijgt.

INFORMATIE

De City Safaries in Rotterdam-Zuid worden in elk geval tot en met november gehouden. De groepjes bestaan uit twee, hooguit drie personen. Belangstellenden kunnen een voorkeur voor bepaalde bezoeken uitspreken. Het programma wordt op de dag van vertrek bekend gemaakt en hangt af van de mogelijkheden die dag. Een standaardprogramma bestaat uit vijf bezoeken en kost ƒ 60 p.p. excl. eten. Inlichtingen en reserveringen: 010-4363567

    • Gervaise Coebergh