Cindu wil af van werkzaamheden in chemie en transport

UITHOORN, 18 SEPT. Cindu International wil zijn chemie- en transportactiviteiten kwijt. Beide divisies hebben te weinig schaalgrootte en voldoen daarom niet aan de rendementsnormen. Bij de bedrijfsonderdelen zijn reorganisaties gaande.

Cindu gaat door met zijn divisie Service ofwel Hertel. Of het daarvoor ook een partner zoekt, liet bestuursvoorzitter J. Verdurmen gisteren in het midden. Hertel draait steeds beter en was vooral verantwoordelijk voor de stijging van het bedrijfsresultaat met 10 procent. De omzet ervan bedroeg in 1996 328,2 miljoen gulden, 22 procent meer dan in 1995. Hertel presenteert zich als 'geïntegreerde dienstverlener' in onderhoud. In de divisie zit ook het uitzendbureau Friday voor technisch personeel. De winstgevendheid van de divisie is sterk verbeterd.

Cindu heeft dit jaar een extern onderzoeksbureau ingeschakeld voor de te voeren concernstrategie. Voor elk van de drie divisies achtte het concern destijds samenwerking met een partner wenselijk, gezien de tendensen tot schaalvergroting en internationalisering.

Aan chemiezijde zet Cindu de bedrijven Cindu Chemicals en Nevcin Polymers in de etalage. Samen zijn zij goed voor een omzet van 115 miljoen gulden omzet. Partner in Cindu Chemicals is Hoogovens (50 procent). In Nevcin Polymers werkt Cindu samen met het Amerikaanse Neville. Beide chemiedochters hebben 250 werknemers. Bij de transportdivisie gaat het om Nederlandse Wegtanker Maatschappij, Cetra Zozaya en TTS. Ze zijn samen goed voor ongeveer 115 miljoen gulden omzet met ruim 300 werknemers.

Cindu Chemical is in Nederland de enige die zich bezighoudt met de raffinage van steenkoolteer. Ook maakt het bedrijf wegenbouwbindmiddelen oftewel slijtlagen. Nevcin maakt koolwaterstofharsen voor drukinkt, coatings, kleefstoffen en rubber. De omzet van Cindu's transportbedrijven is vorig jaar met 15 procent geslonken, vooral door daling van de transporttarieven.

Cindu International behaalde in de eerste helft van 1997 een 16 procent hogere winst van 3,6 miljoen gulden bij een 4 procent hogere omzet van 250 miljoen. (ANP)