Bosnië: diplomaten omgekomen

SARAJEVO, 18 SEPT. Bij een ongeluk met een helikopter in Centraal-Bosnië zijn gisteren twaalf diplomaten en politiemannen om het leven gekomen, onder wie de Duitse diplomaat Gerd Wagner, een van de twee plaatsvervangers van Bosnië-gezant Carlos Westendorp.

De helikopter - door de VN gehuurd van de Oekraïense luchtmacht - was gisteren met een door Wagner geleide delegatie op weg van Sarajevo naar Bugojno in Centraal-Bosnië voor overleg met de plaatselijke autoriteiten over de terugkeer van vluchtelingen; later zou de delegatie verder vliegen naar het door de Bosnische Serviërs beheerste Bro in het noordoosten van Bosnië. Het toestel verongelukte toen het nabij Fojnica, vijftig kilometer ten noordoosten van Sarajevo, in een dal in dichte mist terecht kwam. De Oekraïense piloot trachtte uit het dal op te stijgen, maar raakte daarbij een bergwand. De helikopter stortte neer en explodeerde. Alle passagiers van de helikopter kwamen om het leven, vijf Duitsers, vijf Amerikanen, een Brit en een Pool. De vier Oekraïense bemanningsleden overleefden de ramp; zij liepen verwondingen op.

Wagner (55) was sinds juni een van de twee plaatsvervangers van Bosnië-gezant Carlos Westendorp, de man die het vredesproces in Bosnië coördineert. De Duitse carrièrediplomaat was eerder verbonden aan de Duitse ambassades in Belgrado, Beirut en Washington en is ook adviseur geweest van de SPD-fractie in de Duitse Bondsdag. Afgelopen herfst kwam hij naar Bosnië als vertegenwoordiger van zijn land in de internationale contactgroep. Hij hield zich sinds juni vooral bezig met het probleem van de terugkeer van vluchtelingen en bemiddelde ook regelmatig bij conflicten tussen de Bosnische Kroaten en de moslims.

De andere slachtoffers waren stafleden van Westendorp en leden van de internationale politiemacht in Bosnië.