Beurs wacht op cijfers uit het buitenland

AMSTERDAM, 18 SEPT. De Amsterdamse effectenbeurs was vanochtend in afwachting van berichten uit het buitenland. Naast de Duitse Centrale Bank zouden ook de Verenigde Staten met economische gegevens komen. De beursgraadmeter AEX verloor 0,64 punten op 897,47 punten.

AMSTERDAM Andere beurzen in Europa deden ook niet veel en waren ofwel een tikkeltje hoger of lager. Alleen Frankfurt stond op een procent verlies. Het wachten was op de vergadering van het Bundesbank-bestuur en op de publicatie van Amerikaanse cijfers over de handelsbalans en de wekelijkse bekendmaking van het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering. Er doken weer stemmen op die spraken over een ophanden zijnde renteverhoging door de Bundesbank. De dollar zakte daarop iets weg.

Opmerkelijk was de koersstijging van het aandeel Ahold, dat 1,40 gulden klom tot 54,70 gulden. Het gerucht ging dat de detaillist op het punt staat weer iets in de Verenigde Staten over te nemen. Het voornemen in die richting van Ahold-topman Van der Hoeven is bekend. De vraag is alleen wanneer, zo zei hij onlangs nog. Om de overname te financieren zal Ahold zich weer tot de aandelenmarkt wenden. Handelaren suggereerden dat een partij in opdracht van Ahold de koers wat ondersteunt om met een wat hogere emissieprijs te kunnen komen.

Océ uit Venlo won 6 gulden op 249 gulden. “Puur herstel van de uitglijder van de afgelopen weken”, aldus een handelaar. Océ stond in augustus nog op een maximum van 266,50 gulden. Een nieuw samenwerkingscontract in de VS levert de producent van kopieerapparatuur in 1998 een omzetstijging van meer dan 200 miljoen dollar op, zo meldde het bedrijf vandaag.

Voor het overige liet het koersenbord veel minnetjes zien. Nutricia deed 1,10 gulden minder op 58,90 gulden, Philips raakte een 1,70 kwijt op 149,70 gulden en Koninklijke Olie verloor 1,70 op 107 gulden. Unilever waardeerden beleggers 1,20 lager op 420,30 gulden. De Amerikaanse dollar is donderdag aan het begin van de handel in Europa iets opgelopen. In Amsterdam werd om 10.00 uur een koers vastgesteld van 1,9945 tegen 1,9915 gulden aan het slot van de handel van gisteren.

NEW YORK De Dow Jones-index sloot uiteindelijk op 7886,44, hetgeen 9,49 punten lager is dan gisteren.

Kort na aanvang van de handel was de beursindex hoger, wat een gevolg werd genoemd van de grote stijging (bijna 175 punten) van de voorgaande dag. Op het hogere niveau besloot menig belegger winst te nemen, waarop de index in de min raakte.

Kort na aanvang van de handel was de beursindex hoger, wat een gevolg werd genoemd van de grote stijging (bijna 175 punten) van de voorgaande dag. Op het hogere niveau besloot menig belegger winst te nemen, waarop de index in de min raakte.

De koersen kwamen daarna eigenlijk niet meer op winst, hoewel bekend werd dat het aantal in aanbouw genomen woningen in de VS de afgelopen maand onverwacht afnam tot het laagste peil in acht maanden. Dat duidt op een verzwakking van de economische groei.

TOKIO De Nikkei-index steeg met 246,82 punten tot 17.930,09. Veel aankopen door beleggers uit eigen land zetten de beurs op een winst van bijna 1,5 procent.