Bemiddelingsbanken voor servies, zilver en kristal; Gezocht: goed tehuis voor tafelzilver en serviezen

Struint u al jaren veilingen af in de hoop die paar ontbrekende delen van uw Wedgwood-servies te vinden? Bent u wanhopig op zoek naar een Biedermeier soeplepel anno 1860? Of zou u uw hyperklassieke Rörstrand-servies het liefst inruilen voor strak Arabia? Bij de servies-, zilver- en kristalbank in Hilversum kijken ze nergens meer van op.

De vreemdste verzoeken worden daar in behandeling genomen, of het nu gaat om de verkoop van een verzilverde suikerschep à ƒ 27,50 die de AVRO ooit cadeau deed aan nieuwe leden, een zoektocht naar een Royal Doulton servies of gouden oorijzers uit Urk.

Het najaar betekent hoogseizoen voor de servies-, zilver- en kristalbank, drie afzonderlijke, maar nauw samenwerkende bemiddelingsbureaus voor mensen die op zoek zijn naar stukken zilver, servies of kristal die niet meer leverbaar zijn of deze juist willen verkopen. “In het najaar gaan mensen weer 'cocoonen' ”, verklaart Mickey Six-De Rooij van de Zilverbank de drukte. “Ze gaan dineetjes organiseren, ontdekken dat ze delen van hun servies of tafelzilver missen en bellen ons. Bovendien nadert kerst, ook een belangrijk 'tafelmoment'.”

Vraag en aanbod in de zilver- en servieswereld zijn sterk onderhevig aan modes,aldus de eigenaren van de zilver- en serviesbank. “Bestek van het model Haags Lofje gaat nu echt sky high”, aldus Six, “dat is gewoon niet leuk meer.Het model Puntfilet daarentegen is absoluut uit en brengt nog niet de helft daarvan op. Wij adviseren altijd: bewaar uw servies of bestek, het komt vanzelf weer in de mode.”

Het computerbestand van de drie banken bevat de meest uiteenlopende zaken: antieke jeneverglaasjes, een Chippendale-servies van Rosenthal, een zilveren schoenpoetsset van rond 1900. Prijzen worden in overleg met de eigenaar bepaald. Het duurste voorwerp (ƒ 25.000) in de zilverbank is een 12-delige bestekcassette (model 'Hollands glad') uit 1797, het goedkoopst een Biedermeier theelepeltje van ƒ 15. Six: “Ik vraag vaak of mensen even hun mes,vork of lepel op het kopieerapparaat leggen, dan kan ik aan de kopie zien of het nog gaaf is.” Het aangeboden tafelzilver of servies hoeft niet compleet te zijn. “We bemiddelen ook één mes of delen van een servies.” Anderzijds probeert Six klanten die op zoek zijn naar tafelzilver duidelijk te maken dat je niet alles van één bestek hoeft te hebben. “Je mag bestekken best combineren. Hollands glad, Haags lofje en pistoolheftmessen gaan heel goed samen.”

Niet alle stukken zilver en servies zijn even makkelijk bemiddelbaar. Zo zoekt Six voor een verzamelaar al twee jaar naar een 16de of 17de eeuwse zilveren troffel waarmee vroeger de eerste steen van een gebouw werd gelegd. Ook mensen die op zoek zijn naar werk van bepaalde zilversmeden moeten geduld hebben. Vraag en aanbod in Keltum, Gero en Van Kempen daarentegen lukt vrijwel altijd.

De Serviesbank is de oudste van de drie bemiddelingsbureaus, vijftien jaar geleden opgericht door mevrouw Van Tuyll. De huidige eigenaar Anita Willink-Le Coultre krijgt per dag zo'n veertig telefoontjes en haar bestand telt enkele duizenden klanten. “Zelfs op tweede kerstdag krijg ik telefoontjes met het verzoek of het servies nog even aangevuld kan worden.” Vooral oud Wedgwood, zoals Wellesley en Patrician, is gewild. Ook bij de Serviesbank is geduld vereist. Sommige mensen staan jaren ingeschreven: stukje bij beetje vullen ze hun servies aan. Onlangs slaagde Willink er in een stukje zeldzaam servies te vinden voor een mevrouw wier aanvraag dateerde uit 1985. Een enkele keer stuit ze nog op verrassingen. “Ik heb nu een Wedgwood Catherine Shape decor Madein servies voor 24 personen uit 1890 bij het aanbod zitten. Daar had ik nog nooit van gehoord.”

Willink en Six krijgen nogal wat emotionele telefoontjes. Willink: “Vaak van oude mensen die hun servies weg moeten doen omdat ze kleiner gaan wonen. Ze vinden het vreselijk dat de kinderen het niet willen hebben. Ze zijn eraan gehecht en zoeken er een 'goed tehuis' voor. Zulke mensen maak je heel gelukkig als je iemand vindt die juist op zoek is naar dát servies.”

INFORMATIE

Zilverbank (035-6246587): Wie zilver zoekt, betaalt ƒ 15 inschrijfgeld. Als u zilver aanbiedt, betaalt u na verkoop 20 procent commissie. Boven de ƒ 1500 bedraagt de commissie 15 procent.

Serviesbank (035-6400433): Wie servies zoekt, betaalt ƒ 25 inschrijfgeld. Als u wilt verkopen, betaalt u na verkoop 20 procent commissie.

Kristalbank (033-2457760): Als u kristal zoekt, betaalt u ƒ 25 inschrijfgeld. Als u wilt verkopen, betaalt u na verkoop 20 procent commissie.

Alle vraag en aanbod verschijnt elk kwartaal in een catalogus, die is uitgegroeid tot een soort tijdschrift met artikelen en tips over servies, zilver en kristal. Eenmaal per maand houden de drie banken gezamenlijk open huis, zodat klanten het zilver en kristal met eigen ogen kunnen aanschouwen. Van de aangeboden serviezen zijn foto's beschikbaar.

De eerstvolgende open dag is vr 26 september van 11-20u (inl 035-6246587). Ook is dan een beëdigd juwelentaxateur aanwezig. Tussen 11-14u zijn edelsmeden aanwezig die juwelen in opdracht maken.

    • Friederike de Raat