Belgen komen met keurmerk voor frites

BRUSSEL, 18 SEPT. De Vlaamse horecafederatie introduceert binnenkort een kwaliteitslabel voor de echte Belgische frituur. Ze wil zo de ongeveer 2.500 friteskotten in Vlaanderen beschermen tegen “het mediageweld van de hamburger- en pizzabedrijven”.

De huidige tendens dreigt de Belgische frieten te reduceren tot een vulgaire snack, signaleert de horecaorganisatie. Frituren, die de strijd willen aanbinden tegen degradatie van de frites, kunnen een schild krijgen met de vermelding “Ambachtelijke Friet”.

Voor dit keurmerk komen echter alleen uitbaters in aanmerking die aan strenge eisen voldoen. Ze moeten werken met verse aardappelen, die ze zelf voorbakken volgens de regels van de kunst. Ze dienen de wettelijke voorschriften voor hygiëne na te leven en mogen hun gerechten uitsluitend opdienen in wegwerpverpakking, het liefst in een puntzak.

Diepgevroren voorgebakken frieten zijn uit den boze. Hoewel ze meestal wel krokant zijn, ontbreken de structuur en de smaak van de aardappel volkomen. In de ambachtelijke puntzak zitten ten minste extra lange frieten en als toetje de niet-te-versmaden knapperige restjes, menen de experts. (ANP/BELGA)