ARON BROCHES 1914-1997; Medegrondlegger Wereldbank

DEN HAAG, 18 SEPT. Een van de grondleggers van de Wereldbank en een expert op het gebied van arbitrage in internationale investeringsconflicten, de Nederlandse jurist Aron Broches, is vorige week in Washington overleden. Hij is 83 jaar geworden.

Aron Broches, die werd geboren in Amsterdam, werkte tijdens de Tweede wereldoorlog op de Nederlandse ambassade in Washington. Hij werd toegevoegd aan de Nederlandse delegatie naar de conferentie van Bretton Woods (1944), waar de grondslag werd gelegd voor het na-oorlogse stelsel van vaste wisselkoersen gekoppeld aan de dollar. Deze conferentie besloot ook tot de oprichting van het Internationaal Monetaire Fonds en de Internationale Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling, de Wereldbank.

Kort na de oprichting van de Wereldbank trad Broches in dienst van de juridische afdeling. In 1959 werd hij de hoogste jurist van de Wereldbank, vanaf 1972 met de titel van vice-president. Hij vervulde deze functie tot zijn pensioenering in 1979.

Broches heeft meegeholpen om het juridische kader voor de Wereldbank op te zetten, waarop de leningsvoorwaarden van de bank zijn gebaseerd. Daarnaast heeft Broches in 1967 het International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID) opgericht, waarvan hij tevens de eerste secretaris-generaal werd. Het ICSID bemiddelt in conflicten tussen overheden van ontwikkelingslanden en buitenlandse investeerders. De regels die het ICSID vaststelde voor de juridische oplossing van geschillen zijn tegenwoordig standaardclausules in contracten, investeringswetgeving van landen en in multilaterale handelsverdragen.

Aron Broches is deze week op de Temple Sinai begraafplaats in Washington begraven.

    • Roel Janssen