Akkoord W-Sahara voorzichtig verwelkomd

NEW YORK / RABAT, 18 SEPT. Het principe-akkoord tussen Marokko en de onafhankelijkheidsbeweging Polisario over de weg naar een oplossing van het conflict rond de Westelijke Sahara is gisteren in internationale diplomatieke kringen goed ontvangen.

In diverse reacties klonk echter bezorgdheid door dat de partijen hun beloften uiteindelijk weer niet zullen nakomen. Aan het referendum over de toekomst van het gebied - als zelfstandig land dan wel provincie van Marokko - dat de hoeksteen van een oplossing vormt, wordt in feite al meer dan 20 jaar gewerkt.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, verwelkomde het succes van de onderhandelingen in Houston die door zijn speciale bemiddelaar, de Amerikaanse ex-minister van Buitenlandse Zaken James Baker, werden geleid. Maar tegelijkertijd deed hij een dringend beroep op de partijen te blijven samenwerken met de VN en “hun verplichtingen na te komen opdat het vredesplan kan worden toegepast”.

Baker zelf zei na het bereiken van het akkoord in Houston al dat er twee niet nader gespecificeerde twistappels bleven. Ook erkende hij dat er een verschil is tussen beloven en doen.

Het verschil tussen het nieuwe vredesplan en eerdere plannen is dat Marokko en Polisario het in beginsel eens zijn geworden over identificatie van de kiezers: tot dusverre een onoverkomelijk struikelblok omdat beide partijen eigen groepen probeerden in te schuiven om zo de overwinning zeker te stellen. In diplomatieke kringen leest men uit de Marokkaanse tevredenheid over het akkoord dat Rabat er zeker van is met déze kiezers het referendum te winnen. In deze kringen is men er zeker van dat Marokko ook geen enkel compromis zou hebben getekend dat het Marokkaanse bewind over de Westelijke Sahara in gevaar zou kunnen brengen.

Polisario zelf heeft gisteren laten weten te hopen dat Marokko zijn verplichtingen zal nakomen, en ervan uit te gaan dat het einde nadert van “een koloniale situatie vol beproevingen”. Algerije, dat de belangrijkste steunpilaar is van Polisario, heeft “met tevredenheid” gereageerd. Polisario is op Algerijns grondgebied gevestigd. (AFP)