Afghanistan: grote dichtheid

Niet bekend

Onder auspiciën van de VN en gespecialiseerde hulporganisaties, in het bijzonder de Britse Halo Trust, zijn deskundigen en vrijwilligers al jaren bezig de mijnen te ruimen, maar dit hachelijke karwei vordert traag. Soms kan maar twee vierkante meter per dag worden schoongemaakt per mijnenruimer, vooral als er veel oud metaal, zoals kogels en granaatscherven, in de grond zit.

Duizenden boeren kunnen nog altijd niet naar hun land terug, omdat ze niet zeker weten of er geen explosieven in de grond zitten. De meeste mijnen zijn van Sovjet-makelij. Daarnaast zijn er ook Italiaanse, Chinese en Pakistaanse mijnen, die moeilijker vallen op te sporen omdat er minder metaal in is verwerkt dan in de Sovjet-mijnen. Naar verluidt worden er nog steeds nieuwe mijnen gelegd.

Tussen januari en november vorig jaar werden er 21.000 landmijnen in Afghanistan onschadelijk gemaakt. “Ook over 100 jaar zullen er nog mensen in Afghanistan sterven door landmijnen”, voorspelde echter een Britse deskundige enkele jaren geleden.