Aanbod VS aan Noord-Korea

WASHINGTON, 18 SEPT. De Amerikaanse regering is bereid een groep deskundigen naar Noord-Korea te sturen om de hongersnood in dat land te onderzoeken en vast te stellen welke hulp moet worden verleend.

Het aanbod werd gisteren door ambtenaren van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gedaan tijdens overleg met een Noord-Koreaanse delegatie. Dat gebeurde een dag voordat in New York diplomaten uit de VS, Noord- en Zuid-Korea en China hun overleg over een mogelijk vredesverdrag tussen de beide Korea's hervatten. De Noordkoreanen reageerden gisteren welwillend op het Amerikaanse voorstel.

De Amerikanen willen de deskundigen naar Noord-Korea sturen tegen het eind van de oogsttijd. Het is voor het eerst dat Washington aanbiedt een groep experts een onderzoek te laten verrichten naar de behoefte aan voedsel in een door hongersnood getroffen of bedreigd gebied. Tot nu toe hebben de Amerikanen enkele scheepsladingen met voedsel naar Noord-Korea gestuurd. Er zijn geen plannen voor verdere hulp.

Een woordvoerder van de humanitaire hulporganisatie World Vision zei onlangs na een bezoek aan Noord-Korea dat de hongersnood het leven heeft gekost aan een miljoen of meer mensen. (Reuter, AFP)