Zwitserland bevriest tegoeden ex-premier Bhutto

NEW DELHI, 17 SEPT. Op verzoek van de Pakistaanse regering heeft Zwitserland vorige week de rekeningen van oud-premier Benazir Bhutto en enkele naaste familieleden bij vier banken in Genève bevroren. Volgens de Pakistaanse autoriteiten zijn er sterke aanwijzingen dat er geld op staat dat op onrechtmatige wijze is verkregen. In totaal zou het volgens functionarissen in Islamabad om een bedrag van 50 tot 80 miljoen dollar gaan.

De Zwitsers hebben tevens de bankrekeningen van vier off shore bedrijven geblokkeerd, waarin Bhutto en haar familie directe of indirecte belangen hadden. Pakistan heeft soortgelijke verzoeken ingediend bij verschillende andere landen, waaronder Frankrijk en Groot-Brittannië. Het is nog niet duidelijk of die het voorbeeld van de Zwitsers zullen volgen.

De voorzitter van een Pakistaanse commissie die is belast met een onderzoek naar corruptie, Saifur Rehman, verklaarde gisteren op een persconferentie in Islamabad dat de Zwitsers tot hun besluit waren gekomen nadat ze inzage hadden gekregen in enkele compromitterende documenten. Daaruit bleek volgens hem dat Bhutto, haar echtgenoot Asif Ali Zardari, haar moeder Nusrat en haar schoonvader Hakim Ali Zardari geld op die rekeningen hadden gestort dat via corruptie was verkregen. Het is de bedoeling dat het werk van de commissie uitmondt in rechtszaken tegen lieden die van corruptie worden verdacht.

Bhutto zelf ontkende in Karachi ten stelligste dat ze iets verkeerds zou hebben gedaan. Ze noemde de beschuldigingen “volkomen onwaar en zonder enige grond”. Volgens haar maken ze deel uit van een lastercampagne van haar politieke tegenstanders. De regering van Bhutto werd vorige herfst voortijdig door president Farooq Ali Leghari naar huis gestuurd omdat ze corrupt en incompetent zou zijn geweest.

Bhutto's man was niet beschikbaar voor commentaar omdat hij in de gevangenis zit op verdenking van medeplichtigheid aan de moord op Murtaza Bhutto, zijn zwager met wie Benazir en hij op gespannen voet stonden. Vorige week meldde een Britse krant dat Bhutto van Zardari wilde scheiden, maar dit werd krachtig door de oud-premier ontkend.

Asif Ali Zardari gold voor zijn arrestatie vorige herfst al als buitengewoon corrupt en in Islamabad en Karachi gonst het al jaren van de geruchten over de enorme sommen die hij voor zichzelf eiste voor hij zijn medewerking verleende aan allerlei zakelijke projecten. Rehman toonde eergisteren onder andere documenten waaruit bleek dat een goudhandelaar uit Dubai Zardari 11,8 miljoen dollar had betaald in ruil voor het monopolie op de goudinvoer in Pakistan.

Het is niet voor het eerst dat een Pakistaanse regering beschuldigingen uit aan het adres van haar voorganger. Ook Bhutto heeft bij herhaling geprobeerd de huidige premier Nawaz Sharif in verlegenheid te brengen met beschuldigingen van corruptie. Tot serieuze rechtszaken is het nooit gekomen.

Pakistan geldt als een van de meest corrupte landen ter wereld. In een recent overzicht van Transparency International, een organisatie in Berlijn die een index van corruptie in de wereld maakt, was Pakistan na Nigeria het meest corrupte land ter wereld.

    • Floris van Straaten