Weerstand in Japan tegen minister

TOKIO, 17 SEPT. Coalitiegenoten van de Japanse regeringspartij LDP hebben vandaag protest ingediend bij premier Ryutaro Hashimoto tegen de ministersbenoeming van Koko Sato, die in het verleden voor corruptie is veroordeeld. Sato werd in 1986 gestraft wegens het aannemen van steekpenningen in het Japanse Lockheedschandaal, dat in de jaren zeventig premier Kakuei Tanaka ten val bracht.

De secretaris van de Sociaal Democratische Partij, Shigeru Ito, zei vandaag: “Sato wordt vervangen, anders kunnen wij niet meer deelnemen aan de coalitie.” De Liberaal Democratische Partij (LDP) van Hashimoto vormt alleen de regering, maar de partij heeft wegens een zetelminderheid in het Hogerhuis de gedoogsteun nodig van de sociaal-democraten en de splinterpartij Sakigake.

Ook de leiders van de fracties in het Hogerhuis van de drie partijen zijn vandaag overeengekomen dat een motie van wantrouwen tegen Sato “mogelijk” is.

De herschikking van het kabinet - die de opnieuw tot leider van de LDP gekozen premier Hashimoto vorige week bekendmaakte - was niet van te voren met de beide coalitiepartners van de LDP besproken. Al vrijwel onmiddellijk rezen protesten tegen de benoeming van Sato tot hoofd van het bureau Algemene Zaken, een post met de rang van minister. Uit een peiling bleek dit weekeinde dat ook driekwart van de Japanse bevolking de benoeming afkeurt.

Binnen de LDP - die van 1955 tot 1993 permanent een absolute meerderheid in het parlement had - is het gebruikelijk kabinetszetels zoveel mogelijk te rouleren onder parlementsleden, zodat ze zich 'voormalig minister' kunnen noemen. Dienstjaren in het parlement zijn de belangrijkste vereiste voor het verwerven van een kabinetsfunctie en Sato beschikte daarover.

Vakkennis is geen specifieke vereiste voor het ministerschap, omdat het kabinet in Japan alleen besluiten neemt die ambtenaren hebben voorbereid. Oud-minister Naoto Kan zei onlangs: “Ik heb negentig kabinetsvergaderingen meegemaakt en gemiddeld duurden ze tien minuten. Die tijd werd grotendeels besteed aan het tekenen van documenten.”

    • Hand van der Lugt