Wapencommissie VN boos op Irak

NEW YORK, 17 SEPT. De Verenigde Naties hebben gisteren weer geklaagd over het Iraakse optreden op twee plaatsen waar inspecteurs van de Speciale Commissie voor de ontmanteling van de Iraakse massavernietigingswapens een onderzoek wilden instellen.

Richard Butler, het nieuwe hoofd van de Speciale Commissie, zei “reden te hebben om aan te nemen” dat de Irakezen procedures schenden die moeten worden gevolgd als de inspecteurs 'gevoelige' Iraakse installaties willen betreden. Hij zei dat de Irakezen mogelijk hebben geprobeerd incriminerende informatie of materialen te verbergen, terwijl de inspecteurs buiten moesten wachten.

Butler moet 11 oktober verslag uitbrengen aan de Veiligheidsraad van de VN over de mate van medewerking die Irak aan zijn inspecteurs verleent. Na herhaalde confrontaties heeft de Veiligheidsraad gedreigd nieuwe sancties af te kondigen als Irak zou blijven weigeren mee te werken. (Reuter, AP)