Vitesse juicht halve minuut te vroeg

ARNHEM, 17 SEPT. De maansverduistering was nauwelijks ten einde of de lichtmasten van Nieuw Monnikenhuize weigerden gisteravond dienst. De blessuretijd in het UEFA-Cupduel tussen Vitesse en SC Braga werd met een kwartier verlengd. De Nederlandse en Portugese spelers hielden de spieren warm.

De Arnhemse supporters ontstaken hun aanstekers en vierden een voorbarig voetbalfeest. Toen de technische storing was verholpen kreeg Braga een strafschop en zag Vitesse een riante voorsprong veranderd in een kleine marge. Een thuiszege van 2-0 of 2-1 is in het knockoutsysteem een wereld van verschil.

Trainer Ten Cate van Vitesse uitte zijn woede over de sportieve tegenvaller door scheidsrechter Castro de huid vol te schelden. De Spaanse arbiter zou te veel tijd hebben bijgetrokken en ten onrechte een stuitbal hebben gegeven na de onderbreking. Volgens Ten Cate had Vitesse recht op een vrije trap. “Ik zei nog tegen Kreek: 'ram die bal naar voren en de dertig seconden zijn voorbij.' Tot mijn stomme verbazing kregen we een scheidsrechtersbal en even later een strafschop tegen, hoewel de extra tijd was verstreken en er geen sprake was van opzettelijk hands.”

Ten Cate moest op het veld tot bedaren worden gebracht door voorzitter Aalbers en technisch-directeur Beenhakker. Eenmaal in de perszaal toonde de winnende coach zich een slechte verliezer. Zoals het een gemiddelde trainer betaamt, had Ten Cate het spannende bekerduel met een gekleurde bril bekeken. De handsbal van verdediger Goossen was een schoolvoorbeeld van een zuivere strafschop. De terechte beslissing van Castro volgde op een dubieuze beslissing in de reguliere speeltijd. Vitesse kreeg de 2-0 voorsprong cadeau, nadat spits Machlas dankbaar over het been van verdediger Amorim was gestruikeld. Trustfull benutte de toegewezen penalty. “Ik heb geen protesten gezien, dus zal het wel een juiste beslissing zijn geweest”, zo verdraaide Ten Cate de logica.

De Vitesse-trainer maakte zijn elftal terecht een compliment, omdat het de gevaarlijke opponent met de rug tegen de muur had gezet. De thuisclub domineerde vooral in de tweede helft, toen de verdedigers van Braga veel overtredingen nodig hadden om de aanvallers van Vitesse af te stoppen. Het tandem Machlas-Curovic bleek eens temeer lastig te bespelen. De behendige Griek en de getructe Serviër zijn balvaste aanvallers die veel ruimte creëren voor opkomende middenvelders. In de eredivisie zijn ze een plaag voor elke tegenstander. Op Europees niveau zijn ze van grote waarde voor Vitesse, dat aan de zijkanten een kwetsbare indruk maakte. Libero Van den Brom was de enige speler die zich kon meten met het buitenlandse aanvalsduo.

Curovic opende de score na een half uur spelen met een karakteristiek doelpunt. Hij kreeg de bal in de voet aangespeeld en draaide in een vloeiende beweging uit de dekking van zijn bewaker Ferreira. Curovic doet met zijn dikke billen een beetje denken aan de Duitse goaltjesdief Müller, die in de jaren zestig en zeventig handig gebruik maakte van zijn gedrongen lichaam. De manier waarop Curovic gisteren na zijn draaibeweging met de linkervoet scoorde, getuigde van veel zelfvertrouwen. Zijn krachtige schot verdween in de verre hoek. Het was in zoverre een toevalstreffer, dat Vitesse voor die tijd geen enkele goede kans had gekregen.

Na de pauze resulteerde het veldoverwicht van Vitesse wél in een paar goede mogelijkheden. Een schot van Kreek werd met moeite gekeerd door de Poolse doelman Wozniak. Een schot van Curovic verdween via een Portugees been aan de verkeerde kant van de paal. Met de dubieuze strafschop voor Trustfull kreeg Vitesse in de 84ste minuut loon naar werken. Het kleine stadion stond in vuur en vlam, het universele kampioenslied van de rockgroep Queen werd uit volle borst meegezongen. Pas toen de lichtmasten waren gedoofd werd de sfeer op de tribunes getemperd. Om even later in een grafstemming te veranderen. Met de staart tussen de benen wandelden de 5.800 supporters tegen middernacht naar de uitgang.

De slotfase was een nachtmerrie voor de Nederlandse chauvinisten, maar een aardige toegift voor de neutrale toeschouwer. De spelers van Vitesse werden al lang en breed geïnterviewd door tv-verslaggevers, hoewel ze nog lang niet waren uitgevoetbald. De spelers van Braga werden niet gehinderd door opdringerige pers en al helemaal niet de hemel ingeprezen door hun honderd meegereisde supporters. In de schemering jongleerden ze met de bal en spraken ze elkaar nieuwe moed in.

Toeval of niet, in de extra speeltijd wonnen de Portugezen alle persoonlijke duels en maakte Goossen een beginnersfout door volkomen onnodig de bal uit het strafschopgebied weg te slaan. De Kroaat Karoglan benutte de toegekende penalty en bood zijn club veel betere perspectieven voor de tweede wedstrijd, die over dertien dagen op Portugees grondgebied wordt gespeeld. “Een 2-0 overwinning was een zekerheidje geweest. Nu moeten we vol aan de bak”, sprak Ten Cate.

Goossen werd na afloop gesteund door zijn trainer, die de centrale verdediger een “fantastische wedstrijd” had zien spelen. Even optimistisch was Ten Cate over de kansen in de return tegen Braga. De Portugese subtopper heeft genoeg aan een 1-0 overwinning om verder te bekeren. “Wij gaan zeker scoren in Portugal”, beloofde Ten Cate. “Wij hebben de betere ploeg en plaatsen ons met een normale scheidsrechter vast en zeker voor de tweede ronde.”

    • Jaap Bloembergen