Vendex begint met winkeltjes bij tankstations Esso

ROTTERDAM, 17 SEPT. Het detailhandelsconcern Vendex gaat levensmiddelenwinkels openen bij tankstations van benzinemaatschappij Esso. Dat heeft Vendex Food Groep vanmorgen bekendgemaakt. De nieuwe formule die Vendex hiervoor ontwikkelt gaat ook uit van vergelijkbare 'gemakswinkels' in stedelijke gebieden, die losstaan van pompstations. In de eerste maanden van volgend jaar zullen de eerste vijf tot tien testwinkels de deuren openen.

Vendex treedt door de samenwerking met Esso in de voetsporen van Albert Heijn en Unigro De Boer, die eerder al overeenkomsten bereikten met benzinemaatschappijen. Albert Heijn heeft plannen voor driehonderd winkels in Shell-pompstations. Unigro heeft een proef lopen bij Texaco met de 'Spar Express'. Vendex is in grootte de derde supermarktketen in Nederland met een marktaandeel van elf procent. De onderneming streeft naar een aandeel van twintig procent.

Vendex kent al drie zogeheten convenience-formules: VIA, Milo en Antoine Petit. Voor de nieuwe winkels wil het bedrijf echter gebruik maken van de kennis die Esso kan leveren. Over aard en omvang van het assortiment zijn nog geen details bekend, maar het zal gericht zijn op de 'gemaksconsument' en bijvoorbeeld kant-en-klaarmaaltijden omvatten. “Op het moment dat de klant even snel iets wil halen, onderweg of in de stad, zal hij bij ons terechtkunnen”, zegt de woordvoerder van Vendex. Hij noemt de ontwikkeling van een nieuw soort gemakswinkel een logische toevoeging op de formules die Vendex al voert. “Vendex wil daar zijn waar de consument is.”

Grootte en assortiment van de 'losse' filialen die Vendex in stedelijke gebieden wil openen zullen niet veel verschillen van de pompshops. Ook zullen de winkels dezelfde naam dragen.

De nieuwe winkelformule is primair gericht op de Esso-tankstations in Nederland. De benzinemaatschappij beschikt er over driehonderd locaties. Afhankelijk van de resultaten is het volgens Vendex niet ondenkbaar dat ook de vierhonderd Esso-stations in België en Luxemburg voorzien zullen worden van 'gemakswinkels'.

Vendex is als derde detailhandelsconcern betrekkelijk laat met de ontwikkeling van pompshops. Een woordvoerder verklaart: “In de contacten die we de afgelopen maanden hadden zijn we diep ingegaan op de mogelijkheden en onze koers. We hebben in het voortraject goed om ons heen gekeken.” Afhankelijk van de resultaten van de testwinkels, zowel in tankstations als in de stad, zal volgend najaar worden bekeken of uitbreiding aan de orde is.