Unionisten bij vredesoverleg ondanks bom

LONDEN, 17 SEPT. De Ulster Unionist Party (UUP) zal deelnemen aan de vredesgesprekken over Noord-Ierland. Dat zei David Trimble, leider van de UUP, vanmorgen, ondanks een bomaanslag in het Noord-Ierse plaatsje Markethill gistermiddag.

Een delegatie van de Ulster Unionist Party (UUP), de grootste partij van Noord-Ierland, stond ook gisteren op het punt om naar de plaats van onderhandelingen te vertrekken nadat ze het overleg de eerste dag had geboycot. Toen het nieuws van de terreuractie bekend werd, vertrok de afvaardiging echter naar de ravage in Markethill.

De leider van de UUP, David Trimble, eiste gisteren direct dat Sinn Fein de toegang tot het vredesoverleg ontzegd wordt. Hij stelt het verboden Ierse Republikeinse Leger (IRA), de militaire tak van Sinn Fein, voor de aanslag verantwoordelijk. De IRA ontkende in een verklaring elke betrokkenheid, maar volgens Trimble is een terreuractie zonder goedkeuring van de IRA uitgesloten in een gebied dat van oudsher door de organisatie beheerst wordt.

De aanslag wordt voorlopig toegeschreven aan de Continuity Army Council (CAC), een splintergroep die zich in 1986 heeft afgescheiden van de IRA en die waarschijnlijk niet meer dan dertig actieve leden heeft. De CAC vindt dat de IRA het ideaal van een verenigd socialistisch Ierland heeft verraden. In juli vorig jaar blies de organisatie nog een hotel op in Enniskillen.

Bij de ontploffing gistermiddag in Markethill vielen geen gewonden. Het politiebureau en een aantal winkels en huizen raakten ontwricht.

De Amerikaanse oud-senator George Mitchell, die als voorzitter van het vredesoverleg optreedt, zei dat de aanslag niet alleen bedoeld was om een politiebureau te treffen maar ook de besprekingen. “We mogen niet toestaan dat die opzet slaagt”, zo zei hij.

Ook de Britse minister voor Noord-Ierland, Marjorie Mowlam, verklaarde dat de bomaanslag het vredesproces niet mag verstoren.

    • Dick Wittenberg