Trainer Lippi neemt als enige Italiaan Feyenoord serieus

TURIJN, 17 SEPT. Zeshonderdduizend leden, verdeeld over de hele wereld, telt de voetbalclub Juventus. Maar vanavond zijn in het Stadio Delle Alpi van Turijn nog geen dertigduizend aanhangers aanwezig om hun club tegen Feyenoord te zien spelen. Mogelijk dat de rest de eerste wedstrijd van de Italiaanse kampioen op de televisie volgt, maar zeker is dat in Italië het duel tussen Juventus en de Nederlandse nummer twee allerminst tot de verbeelding spreekt.

Nu is het moderne voetbalpaleis van Turijn dat in 1990 ter gelegenheid van het wereldkampioenschap verrees, zelden vol. Alleen voor competitiewedstrijden, zoals tegen aartsrivaal AC Milan en Parma, wil het stadion aan de voet van de Alpen nog wel eens met 70.000 toeschouwers volledig bezet zijn, en in het verleden voor Europese wedstrijden tegen Real Madrid en Manchester United. Maar verder oefent Juventus in Delle Alpi weinig aantrekkingskracht uit op het voetbalpubliek van Turijn en omgeving. Triomfantelijk werd onlangs bekendgemaakt dat het record jaarkaarten dit seizoen is verbeterd en 37.407 telt. Nu Feyenoord zijn opwachting maakt, blijkt de interesse aanzienlijk kleiner.

Feyenoord heeft geen naam in Italië. Dat de Rotterdamse club 27 jaar geleden in Milaan de Europa Cup won, zijn de meeste Italianen al vergeten. Het heeft er veel van weg dat de spelers van Juventus de wedstrijd van vanavond niet serieus nemen. Zidane, de fantasista van Juventus werd gisteren zelfs al met zijn gezin op een terras in de binnenstad van Turijn gesignaleerd. En de Italiaanse kranten maken meer ophef over de zwakke prestaties van Juventus in het begin van de competitie. Alleen trainer Lippi is het volle ernst. Hij zegt bang te zijn voor onderschatting en roemt de “oer-Hollands degelijkheid” van Feyenoord.

Zijn collega Haan beseft dat zijn spelers een nieuwe wereld binnenstappen. De wereld van de grote voetballers. Van een steekspel wil hij aan de vooravond niets weten. “Het heeft geen zin Juventus te provoceren en het heeft ook geen zin een opstelling of een speelwijze bekend te maken. We moeten het hen niet nog gemakkelijker maken”, verklaarde de trainer van wie men in Italië nog niet is vergeten dat hij op het wereldkampioenschap in 1978 met een afstandsschot doelman Zoff verraste en daardoor het Italiaanse elftal uitschakelde. Haan glunderde bij die opmerking van een Italiaanse journalist, maar voegde er meteen aan toe dat hij nu toch echt niet meer meespeelde.

De Feyenoorders beginnen als underdog. Wat moeten de Rotterdammers anders? “Het is een wedstrijd waarin we kunnen zien waar onze grenzen liggen”, zei Haan. “Hoe ver we zijn. Wat onze mogelijkheden zijn op internationaal niveau.”

Het nieuwe Juventus heeft het juiste ritme nog niet te pakken, vertelde Lippi. Het vertrek van de aanvallers Vieri (Atlético Madrid) en Boksic (Lazio), de middenvelder Jugovic (Lazio) en de verdediger Porrini (Glasgow Rangers) is weliswaar opgevangen door de komst van de aanvallers Inzaghi (vorig seizoen topscorer van de Serie A bij Atalanta) en Fonseca (van AS Roma), de middenvelder Pecchia (Napoli) en de verdediger Birindelli (Empoli), maar gestroomlijnd lopen de combinaties van de ploeg nog allerminst. Doordat doelman Peruzzi in grote vorm steekt, is de schade in de competitie beperkt gebleven tot twee verliespunten.

De verwachting is dat Feyenoord sterk verdedigend zal spelen. Van Gobbel is verdediger naast Fräser, Picun en Graff, Boateng staat naast Bosvelt, Van Gastel, Sanchez en Van Bronckhorst op het middenveld en Cruz is de enige spits. De ploeg wordt gesteund door vijfhonderd supporters en een altijd optimistische voorzitter Van den Herik. Gisteren werd de weerstand van de baas van Feyenoord danig op de proef gesteld. Tijdens de avondtraining kreeg hij het programmablad voor de wedstrijd onder ogen. Onder de foto van Van den Herik stond Nils Skutle, presidente, de naam van de voorzitter van de Noorse kampioen Rosenborg. Zo bekend zijn Feyenoord en Van den Herik.

    • Guus van Holland