Topman Dresdner Bank stapt op

ROTTERDAM, 17 SEPT. President-commissaris Wolfgang Röller van de Dresdner Bank, de op een na grootste bank van Duitsland, heeft gisteren ontslag genomen in verband met een onderzoek naar belastingontduiking.

Röller wast zijn handen in onschuld, maar wil de bank niet in verlegenheid brengen door alle publiciteit rondom zijn privépersoon, aldus een verklaring van de bank.

Het vertrek van de 67-jarige Röller komt niet als een verrassing na het schokkende nieuws dat justitie onlangs bij hem huiszoeking had gedaan.

Röller stond tussen 1985 en 1993 aan het hoofd van Dresdner Bank. In totaal maakte hij ruim twintig jaar deel uit van de raad van bestuur. Hij heeft een groot aandeel gehad in de internationale expansie van de bank. Röller is commissaris bij tal van andere bedrijven en geldt als adviseur van bondskanselier Helmut Kohl als een van de meest invloedrijke bankiers van het land.

Röller zou geld naar het buitenland hebben gesluisd. Justitie zou daarvoor concrete aanwijzingen hebben.

Volgens het weekblad Der Spiegel zou Röller tussen 1987 en 1995 de inkomstenbelasting hebben ontdoken en tussen 1989 en 1994 ook de vermogensbelasting. Hij zou bankrekeningen in het Zwitserse Davos hebben.

Dresdner Bank kwam twee weken geleden ook al in opspraak toen bleek dat justitie met tachtig mensen het hoofdkwartier van de bank had doorzocht. Medewerkers zouden klanten hebben geholpen geld over de grens onder te brengen. (DPA/ANP)