Steve Jobs weer tijdelijk topman Apple Computer

CUPERTINO, 17 SEPT. Steve Jobs is gisteren benoemd tot tijdelijk topman van Apple, de computeronderneming die hij mede heeft opgericht, maar waar hij in 1985 met ruzie vertrok. Apple maakte bovendien bekend dat het onwaarschijnlijk is dat er dit jaar nog een opvolger wordt gevonden voor de vorige topman, Gil Amelio.

Amelio trad in februari vorig jaar aan en moest de ommekeer bij Apple teweegbrengen. Dat lukte niet, waarna hij op 9 juli dit jaar opstapte. Jobs keerde als adviseur bij het noodlijdende computerbedrijf terug. Zijn benoeming is volgens Apple een logisch gevolg van de invulling die Jobs gaf aan zijn adviseurschap. Hij nam een aantal ingrijpende beslissingen. Zo kondigde Jobs tot verassing van de computerwereld een samenwerking aan met het toonaangevende softwarebedrijf Microsoft van Bill Gates, voor vele Apple-gebruikers jarenlang beschouwd als een aartsvijand. Ook besloot Jobs afstand te nemen van goedkope versies van de Apple-computers.

De benoeming van Jobs zal het volgens analisten moeilijker maken om een geschikte topman voor Apple te vinden. Jobs is weliswaar een charismatisch leider, maar heeft ook een reputatie als een perfectionist die niet goed naar advies kan luisteren en de neiging heeft managers te passeren en direct overleg te voeren met ingenieurs en marketing-afdelingen. Op de Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq zorgde de aankondiging van het aantreden van Jobs voor een stijging van het aandeel met twee procent. De hele beurs was hoger.

Het gaat niet goed met Apple dat in de afgelopen jaren steeds meer terrein verloren heeft op computers die gebruik maken van het besturingssysteem Windows van Microsoft. In het eind juni afgesloten derde kwartaal van het lopende boekjaar leed het concern een verlies van 56 miljoen dollar. Dat was wel veel minder dan het verlies van 708 miljoen dollar in het tweede kwartaal. (AP)