Ruzie over affiches KaradEÉc verdeelt OVSE in Bosnië

SARAJEVO, 17 SEPT. Het verloop van de gemeenteraadsverkiezingen in Bosnië heeft geleid tot een ernstige crisis binnen de Bosnië-missie van de Europese Veiligheidsorganisatie OVSE, organisator van de verkiezingen.

Het conflict gaat over het gebruik van affiches met het portret van de wegens oorlogsmisdaden gezochte oud-leider van de Bosnische Serviërs, Radovan KaradEÉc, door zijn aanhangers in Pale. Een speciale commissie van de OVSE, de 'electorale subcommissie van beroep', concludeerde dat de partij van KaradEÉc, de Servische Democratische Partij (SDS), ver over de schreef was gegaan door in Pale affiches met het portret van KaradEÉc op te hangen en bij verkiezingscampagnes met citaten van KaradEÉc te strooien. De subcommissie - de juridische arm van de OVSE-missie in Bosnië - oordeelde maandag dat de SDS moet worden geschrapt uit de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Pale. De spelregels bij verkiezingen in Bosnië verbieden elke verwijzing naar mensen die wegens oorlogsmisdaden worden gezocht.

De beslissing van de subcommissie werd echter door de chef van de Bosnië-missie van de OVSE, Robert Frowick, vernietigd. Frowick gaf gisteren op een persconferentie in Sarajevo toe dat hij in conflict is geraakt met de voorzitter van de subcommissie, de Noorse rechter Finn Lynghjem. Frowick maakte duidelijk dat hij het besluit van de subcommissie ongegaan heeft gemaakt met het oog op de veiligheid van het OVSE-personeel, met name over die van zeventien Amerikaanse OVSE-waarnemers in Pale.

Sommige waarnemers concludeerden gisteren dat Frowicks actie de missie van de OVSE in Bosnië compromitteert en dat de OVSE buigt voor chantage, dreigementen en intimidatie. De woordvoerder van de missie, David Foley, sprak die suggesties later gisteren tegen. Hij zei dat de OVSE niet wil dat “een symbolisch thema” de uitvoering van de twee keer uitgestelde gemeenteraadsverkiezingen in de weg staat en dat de veiligheid van het OVSE-personeel maar één van de overwogen argumenten is.

De subcommissie - die bestaat uit voorzitter Lynghjem en drie andere juristen die de centrale Bosnische regering, de Servische Republiek in Bosnië en de moslim-Kroatische federatie vertegenwoordigen - overweegt af te treden naar aanleiding van de beslissing van Frowick, zo hebben OVSE-bronnen in Sarajevo gisteren laten weten. Volgens de vier juristen is Frowick buiten zijn boekje gegaan, omdat de beslissingen van de subcomissie volgens de regels onherroepelijk en definitief zijn. Volgens de OVSE-bronnen vinden de leden van de commissie dat “de beslissing van Frowick aantoont dat de beslissingen [van de subcommissie] onderhandelingselementen zijn die op het laatste moment kunnen worden aangepast”.

VColgens de nog oniofficiële uitslagen heeft de SDS in Pale rond 40 of 50 procent van de stemmen gekregen. De eveneens ultra-nationalistische Radicale Partij kreeg volgens die cijfers 43 procent. (AFP, Reuter)