Russische kritiek op Valeri Gergjev

MOSKOU, 17 SEPT. De Russische regering heeft kritiek geuit op Valeri Gergjev, artistiek leider van de Kirov Opera in Sint Petersburg. Gergjev tekende onlangs een vijfjarig contract als eerste gastdirigent bij de Metropolitan Opera in New York.

Igor Sjabdrasoelov, woordvoerder van de Russische regering, vindt dat Gergjev geen buitenlands contract had mogen tekenen zonder eerst de Russische autoriteiten daarvan op de hoogte te stellen. De artistiek leider van de Kirov Opera wordt door de Russische president benoemd. De Russische regering heeft nog geen besluit genomen over het aanblijven van Gergjev als artistiek leider.

Gergjev, die de komende vijf jaar bij de 'Met' acht opera's gaat dirigeren,zei dat zijn werk bij de Kirov Opera niet onder zijn nieuwe aanstelling zou komen te lijden. Als chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest heeft Gergjev ook gezegd dat hij zijn verplichtingen in Rotterdam zal blijven nakomen. Morgen begint in de Doelen in Rotterdam het naar de dirigent genoemde Gergjev-festival. (AP)