Procedure EU over Brits vlees

STRAATSBURG, 17 SEPT. De Europese Commissie heeft een procedure geopend tegen Groot-Brittannië in verband met illegale uitvoer van Brits rundvlees. Londen krijgt een schriftelijke waarschuwing dat gebrekkige controle op slachthuizen en vleestransport leidde tot de illegale export van meer dan 2.000 ton Brits rundvlees tussen februari en juli, waarvan een deel naar Nederland ging.

De export van Brits rundvlees is verboden sinds maart 1996 in verband met de mogelijk op mensen overdraagbare gekke koeienziekte (BSE). Deze zomer bleek dat Brits rundvlees toch uit Groot-Brittannië is geëxporteerd. In de brief geeft de Commissie Groot-Brittannië dertig dagen de tijd om de controles te verbeteren. Krijgt de Commissie geen genoegdoening, dan kan ze Groot-Brittannië aanklagen bij het Europese Hof van Justitie. (AP)