Noorse kabinetsformatie komt moeizaam op gang

OSLO, 17 SEPT. De Noorse christen-democraat Kjell Magne Bondevik, die na de verkiezingen van maandag probeert een kabinet te formeren, heeft gisteren aangedrongen op een “verantwoorde oppositie”. Bondevik streeft naar samenwerking met de liberalen en de Centrum Partij. De drie behaalden niet meer dan 26,1 procent van de stemmen.

“Ik wil niet verantwoordelijk zijn voor een kabinet dat niet langer dan een paar dagen of weken kan regeren”, zei Bondevik. “Als er een centrum-regering komt”, zei de huidige premier en leider van de Arbeiderspartij, Thorbjn Jagland, gisteren, “hoeft die niet op onze steun te rekenen”.

Zijn partij kwam maandag niet verder dan 35,1 procent, minder dan het verkiezingsresultaat van 1993 (36,9 procent), dat voor Jagland het minimum was om door te regeren. Bondevik heeft nu de parlementaire steun nodig van de conservatieven (14,3 procent). Maar de conservatieve partijleider Jan Petersen heeft Bondevik gisteren gevraagd om een regering te formeren waarin niet de Centrum Partij, maar de Conservatieven zitting hebben. Bondevik heeft dat geweigerd. Carl I. Hagen, van de extreem-rechtse Progressieve Partij (15,3 procent) pleit voor een sociaal-democratische regering.