Lijfwacht van Diana vrijdag verhoord

PARIJS, 17 SEP. Trevor Rees-Jones, de lijfwacht van prinses Diana en haar vriend Dodi Al-Fayed tijdens hun fatale laatste rit, kan vrijdag worden verhoord. Dat hebben goed geïnformeerde justitiële bronnen in Parijs vanmorgen gezegd.

Het ziekenhuis Pitié-Salpétrière, waar Rees-Jones (29) wordt verpleegd sinds het ongeluk in de tunnel onder de Pont de l'Alma op 31 augustus, maakte gisteren bekend dat de toestand van de lijfwacht 'aanzienlijk vooruit is gegaan'. Hij is 'volkomen bij bewustzijn en in staat te communiceren'.

Tot nu toe hebben de Franse rechters van instructie met spanning moeten wachten op het verhoren van de enige overlevende en dus sleutelgetuige in de zaak. Hij was zwaar gewond uit het wrak van de auto gehaald en moest na enkele dagen een tien uur durende operatie aan zijn gezicht ondergaan. Alleen zijn echtgenote en zijn ouders mochten bij hem komen; hij kon slechts met zijn wimpers antwoorden op hun vragen.

Een nieuwe ontwikkeling in het onderzoek is de jacht op een Fiat die in de tunnel voor de auto van Diana en Dodi zou hebben gereden. Er zijn resten van het achterlicht van een Fiat gevonden. De achteropkomende Mercedes zou hem hebben geraakt en zijn koers hebben verloren, om tegen de dertiende paal te pletter te rijden. Diverse getuigen zouden hebben verklaard een klapje te hebben gehoord voor de grote klap; een auto zou daarop met grote snelheid de tunnel zijn uitgereden.

De justitiële onderzoekers hopen dat de lijfwacht meer kan vertellen over de toedracht in de laatste seconden, maar ook over gedrag van de chauffeur van de auto, Henri Paul, in de uren voorafgaand aan het drama. De politie probeert zich nog steeds een beeld te vormen van de levensstijl van dit plaatsvervangend hoofd veiligheid van het Ritz Hotel. Tegenstrijdige verklaringen over de vraag of hij gedronken had in de uren dat hij vrij was die avond, maken het voorlopig lastig vast te stellen wat er is gebeurd en waarom hij achter het stuur is gaan zitten met een alcoholpercentage dat gelijk staat aan het gebruik van acht à negen glazen wijn. Vrienden en kennissen van Paul houden vol dat hij geen drinker was. Nadat een derde bloedonderzoek zowel alcohol als sporen van een antidepressivum en een kalmerend middel hebben vastgesteld, kan het lichaam van Paul zaterdag in Lorient, in zijn geboortestreek Bretagne, worden begraven.