KOKOSTAART

Soms kom ik wel eens een recept tegen dat te simpel voor woorden is. Als er dan ook nog een kleurenfoto bij staat en ik de tekst lees, vraag ik me af hoe zoiets eenvoudigs er tegelijkertijd zo schitterend kan uitzien. Dat maakt me natuurlijk benieuwd naar de smaak. Dit recept behoort tot die mooie categorie van uiterst eenvoudige recepten die altijd aanslaan. Het is niet alleen bedoeld voor een kok met tijdgebrek, maar ook voor de serieuze fijnproever.

Alle ingrediënten gaan eenvoudig de keukenmachine in (kan ook met een mixer of garde gemaakt worden, maar kost dan een paar minuten extra) en worden vervolgens tot een beslag gedraaid. Deze taart heeft als bijkomstig voordeel dat u hem een dag of twee van tevoren kunt maken en daarna in de koelkast kunt bewaren. Deze versie heb ik overigens minder zoet gemaakt dan in de oorspronkelijke versie stond opgegeven, omdat de coulis van verse vruchten zoet genoeg is. De echte zoetekauwen onder de lezers kunnen er nog zo'n 50 tot 75 gram suiker extra bij gebruiken.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius.

Doe alle ingrediënten behalve de boter voor het invetten van de taartvorm in een keukenmachine en draai tot alles goed gemengd is. Doe anders alle ingrediënten in een grote kom en klop met een garde of handmixer tot alles goed gemengd is. Vet een passende taart- of quichevorm licht in met boter. Giet het kokosmengsel in de vorm en zet die vervolgens ongeveer 1 uur in de oven, of tot de bovenkant van de taart goudbruin is. De gedroogde kokos komt tijdens het bakken naar boven en zorgt voor een prachtige goudbruine, licht knapperige korst. Neem de taart uit de oven en laat hem afkoelen. Dek de taart af met aluminiumfolie en bewaar op een koele plek of in de koelkast tot het serveren.

Doe voor de vruchtencoulis de aardbeien, frambozen of het mangovruchtvlees in een blender of keukenmachine. Voeg het citroensap en de suiker toe en draai tot een glad mengsel. Als u fruit met zaadjes of kleine pitjes als aardbeien, frambozen of bramen gebruikt, het vruchtenmengsel door een zeef of roerzeef passeren om alle pitjes te verwijderen. Bewaar de coulis in een afgesloten potje of bakje in de koelkast tot het serveren.

Snijd de taart in punten en schik op taartbordjes, schep er wat vruchtencoulis omheen en dien onmiddellijk op.

Voor een taart van 27 centimeter doorsnee:

4 eieren

125 gram zachte boter

75 gram bloem

1,25 deciliter melk

125 gram poedersuiker

80 gram gedroogde kokos

4 deciliter ongezoete dikke kokosmelk uit blik

boter om de taartvorm in te vetten

Vruchtencoulis:

500 gram aardbeien, frambozen, bramen of mangovruchtvlees

2 tot 3 eetlepels vers citroensap

50 tot 60 gram fijne tafelsuiker, of naar smaak

    • Kim Maclean