Hitlers Mein Kampf volop verkrijgbaar

ROTTERDAM, 17 SEPT. Het omstreden boek Mein Kampf van Adolf Hitler is ondanks een wettelijk verbod volop verkrijgbaar op (tweedehands) boekenmarkten en bij antiquariaten. Dat blijkt uit een reportage van het KRO-radioprogramma Dingen die gebeuren die gisteren werd uitgezonden.

De Kamerleden Dittrich en De Graaf (beide D66) hebben de ministers Sorgdrager (Justitie) en Ritzen (Onderwijs) in schriftelijke vragen om opheldering gevraagd over de ongebreidelde verkoop van Mein Kampf. De Kamerleden willen weten waarom de verkoop van het boek, waarin Hitlers denkbeelden over onder meer de jodenvervolging worden uitgemeten, ondanks een verbod op basis van artikel 137 e Wetboek van Strafrecht (aanzetten tot discriminatie) niet wordt aangepakt.

Voorts willen de Kamerleden weten of de bewindslieden het wenselijk vinden dat Mein Kampf, of een gedeelte ervan, opnieuw wordt uitgegeven om na-oorlogse generaties te laten kennisnemen van de “abjecte denkbeelden van Hitler”.

Dittrich, die het boek tijdens zijn studietijd las, pleit voor een wetenschappelijk verantwoorde heruitgave van Mein Kampf, mits begeleid met een goede publiekscampagne. “Als dat goed geregeld is, zou het boek waardevol kunnen zijn om mensen in te prenten dat we waakzaam moeten zijn voor rassenhaat”, aldus het Kamerlid.

De prijs van Mein Kampf varieert van 50 gulden op boekenmarkten tot 150 gulden bij antiquariaten. Meer dan de helft van het aantal geïnteresseerden zouden extreem-rechtse sympathieën hebben en als zodanig herkenbaar zijn. De handelaren voeren doorgaans een eigen beleid bij de verkoop van het omstreden boek. “Als er iemand met hakenkruizen op zijn arm binnenkomt, dan verkoop ik het niet”, aldus een Amsterdamse boekverkoper. “Wel als het voor wetenschappelijke doeleinden bedoeld is. Ik maak daarbij een persoonlijke inschatting.”

Bijna alle universiteits- en openbare bibliotheken in Nederland beschikken over minimaal één exemplaar van Mein Kampf. Meestal worden die bewaard in magazijnen en kluizen. Volgens baliemedewerkers uit piëteit voor oorlogsslachtoffers. Navraag bij directies leert echter dat er ook een financieel motief in het spel is. In het verleden zijn zoveel exemplaren gestolen, dat Mein Kampf een kostbaar bezit aan het worden is.