Geleidelijke liberalisering postmarkt

BRUSSEL, 17 SEPT. Het Europees Parlement stemt in met een voorstel voor zeer geleidelijke liberalisering van de Europese postmarkt. Dat bleek gisteren tijdens een bijeenkomst van het parlement in Straatsburg. Naar verwachting zullen later dit jaar de ministers van Telecommunicatie en Posterijen een definitief besluit nemen.

Dat betekent dat voorlopig alleen de EU-landen die daarvoor kiezen, hun postmarkt openstellen. Op 1 januari 2000 moet een besluit zijn genomen over de stappen waarin de markt in alle landen wordt geliberaliseerd. Die maatregelen zullen dan op 1 januari 2003 in werking treden.

Nederland was met Zweden en Finland voorstander van snellere liberalisering van de Europese postmarkt. De overige lidstaten, Duitsland en Frankrijk voorop, waren hier op tegen. Zij vrezen dat vrije concurrentie zal leiden tot banenverlies.