Gelderland krijgt regionale effectenbeurs via Internet

ROTTERDAM, 17 SEPT. De Gelderse Ontwikkelingsmaatschappij (GOM) wil volgend voorjaar beginnen met de Euro Click Market (ECM), een effectenbeurs op Internet. De Internet-beurs is gericht op kleine en middelgrote ondernemingen uit de regio Gelderland. Net als bij de bestaande aandelenbeurzen krijgen bedrijven ook via deze computerbeurs de mogelijkheid geld aan te trekken om hun groei te financieren.

De GOM heeft de komst van ECM gemeld via het bankbrancheblad NVBulletin dat gisteren uitkwam. Bij de onderneming was gisteren en vanochtend niemand beschikbaar om toelichting op de plannen te geven.

De beurs moet nog erkend worden door het ministerie van Financiën. Het wordt de vijfde beurs in Nederland, maar de eerste die al haar transacties via Internet afhandelt. Financiën heeft al beurserkenningen afgegeven voor de aandelen-, optie, future- en termijnmarkt, allen gevestigd in Amsterdam.

Omdat de ECM zich onder meer ook richt op jonge bedrijven, wordt het een concurrent van de maar net geopende NMAX-markt van het Amsterdamse beursbedrijf Amsterdam Exchanges.

De Euro Click Market wordt een naamloze vennootschap die voornamelijk geld verdient aan commissies op emissie, noteringen, transacties en de contributie voor martketmakers en commisionairs. In eerste instantie richt het zich op Gelderse bedrijven, maar verwacht wordt dat firma's uit andere gebieden zich eveneens melden bij de computerbeurs.

Volgens de regionale participatiemaatschappij zijn er in de regio 25 bedrijven die voor een beursnotering in aanmerking komen. Zo'n tien ervan kunnen in het eerste jaar van de beursopening naar de elektronische aandelenmarkt.

De Gelderse beurs stelt eisen aan de beursnieuwelingen om te voorkomen dat aandeelhouders ECM gebruiken voor het verzilveren van hun pakketten. Zo mag de directie de eerste twee jaar geen aandelen van het eigen bedrijf verhandelen.

Ook komt er een “lock-up”-regeling van drie jaar voor bestaande aandeelhouders.

Pikant is dat de beurs eist dat aandelentransacties van het management gemeld moeten worden via de kwartaalberichten. De grote AEX-beurzen kennen deze regeling niet. De beleggers krijgen ook eisen voorgeschoteld. Wie zelf wil beleggen via Internet moet een “minimum kennisniveau” hebben. Beleggers die dat kunnen “aantonen”, krijgen een beleggerscertificaat. Daarna mogen zij zich inschrijven in het beleggersregister dat toegang geeft tot het orderboek. Het handelssysteem toetst vóór de transactie of het banksaldo van de opdrachtgever toereikend is. Om die reden moeten de beleggers een rekening aanhouden bij een bank die bij ECM is aangesloten. Bijschrijving van de inkomsten uit een aandelentransactie gebeurt via Internet. Dergelijke datacommunicatie via Internet is fraudegevoelig. Internet is in principe voor alle pc-gebruikers met een modem toegankelijk en daarom niet waterdicht. Hoe de transacties worden beschermd, laat GOM niet weten.