Friezen van doodslag verdacht na vechtpartij

LEEUWARDEN, 17 SEPT. De rechter-commissaris in Leeuwarden heeft gisteren de voorlopige hechtenis verlengd van vier mannen die ervan worden verdacht zaterdagochtend vroeg in het centrum van de Friese hoofdstad de 30-jarige Meindert Tjoelker te hebben doodgeschopt. De verdachten is doodslag ten laste gelegd en openlijke geweldpleging die de dood tot gevolg heeft.

Het viertal (een 17-jarige en twee 24-jarige Leeuwarders en een 27-jarige man uit Stiens) werd gisteren voorgeleid aan de officier en de rechter-commissaris. Volgens een woordvoerder van justitie blijven ze in bewaring in het belang van het onderzoek, waarbij een districtspsychiater is betrokken. Gezien de ernst van het delict mogen volgens een van de advocaten de verdachten geen contact met elkaar en met hun familie te hebben. De advocaten zeggen dat ook hun cliënten geschokt zijn door de dood van Tjoelker en spreken van een uit de hand gelopen vechtpartij. Twee verdachten ontkennen met het slachtoffer te hebben gevochten.

Vrijdagavond om elf uur worden duizenden Friezen verwacht op het Waagplein in Leeuwarden, nabij de plek waar Tjoelker dodelijk werd mishandeld en waar nu bloemen liggen als eerbetoon. Daar zal na een herdenkingsplechtigheid een minuut stilte in acht worden genomen. Aanleiding tot de bijeenkomst is een oproep van politiechef C. Bangma waarin hij de Friese bevolking vroeg te protesteren tegen de zinloze dood van Tjoelker. In een persverklaring laat Bangma weten blij te zijn dat “velen in de samenleving mijn gevoelens delen”.

De Samenwerkende Bewoners Organisaties, een overlegorgaan van wijkcomités in Leeuwarden, heeft duizend grote affiches laten drukken die vandaag worden verspreid in winkels en horecagelegenheden en onder particulieren. Op de poster staat de tekst 'Wordt uitgaan in Leeuwarden dodelijk?', met daaronder een geknakte rode roos en de oproep om vrijdagavond de herdenkingsplechtigheid bij te wonen.

In beide Friese kranten verschijnt morgen een paginagrote advertentie van de gemeente Leeuwarden en de politie Friesland. Onder de kop 'Leeuwarden zegt nee tegen geweld', wordt de Friezen opgeroepen vrijdagavond massaal de plechtigheid bij te wonen. Ook de familie van Tjoelker, die vrijdag zou trouwen, maar nu op die dag wordt begraven, zal daarbij worden betrokken. De familie heeft burgemeester H. Apotheker van Leeuwarden laten weten achter de protestbijeenkomst te staan, omdat men die beschouwt als een manier om hun verdriet te verwerken. De uitvaartplechtigheid heeft overigens op verzoek van de nabestaanden in stilte plaats.

Studenten en docenten van het Agrarisch Opleidings Centrum hebben andere scholieren opgeroepen vrijdag een tien kilometer lang menselijk 'rouwlint' langs de rondweg van Leeuwarden te vormen als stil protest tegen geweld.