Filmfestival gewijd aan niet-westerse vrouwen

De Balie, 18 t/m 21 sept. Ook in het Haags Filmhuis zijn films te zien. Inl. 020-6393138

AMSTERDAM, 17 SEPT. Iets meer dan twintig films van en over niet-westerse vrouwen worden van 18 t/m 21 september vertoond in het Amsterdamse theater De Balie. Er zijn documentaires, onder meer over Ida B. Wells, een journaliste en suffragette die eind vorige eeuw vocht voor gelijke burgerrechten, borsten, en de Afrikaans-Amerikaanse dichters Audre Lorde en vooral korte speelfilms, bijvoorbeeld over een Indiase taxichauffeuse die gek is van Tom Jones.

Met dit verrassende filmfestival viert de stichting Zami, een 'zelforganisatie' van zwarte, migranten- en vluchtelingen-vrouwen, haar vijfjarig bestaan. Het programma is omgeven met talkshows, onder meer met de Amerikaanse Julie Dash, maker van Illusions (1981), een film over een zwarte zangeres die haar stem leent aan een witte Hollywoodster. Op zondag worden oude en nieuwe Nederlandse films vertoond en praten Engelse en Nederlandse gasten over de vraag of het beleid van de BBC en Channel Four ('representation of the mis-represented') ook in Nederland gestalte kan krijgen.