Damrak en Wall Street stijgen na goede cijfers VS

AMSTERDAM, 17 SEPT. In het kielzog van de koersstijgingen op Wall Street door meevallende inflatiecijfers werden vanochtend ook de aandelen op de Amsterdamse effectenbeurs meer waard. De toonaangevende AEX-beursindex steeg vanochtend met 16,97 punten naar 899,07 punten.

AMSTERDAM Omdat de stijging van de consumentenprijzen in de Verenigde Staten meeviel, leek bij de beleggers op het Damrak de angst voor een renteverhoging verdwenen. In de vriendelijk gestemde markt waren zowel particuliere als professionele beleggers actief.

De Optiebeurs bereidt zich voor op de dag van morgen, waarop optiecontracten aflopen, maar was vanochtend nog niet dominant aanwezig op de effectenbeurs.

Ook de effectenbeurzen in de rest van Europa waren goed gestemd. De Londense FTSE-index boekte bijna een procent winst, de Duitse DAX zelfs 2 procent, de Parijse CAC driekwart procent.

Bij de hoofdfondsen profiteerde KNP BT nog steeds van de verkoop van KNP Leykam aan het Zuid-Afrikaanse concern Sappi: het fonds steeg 2,40 gulden naar 50,90 gulden. Ahold was ook gevraagd en ging 2,10 omhoog naar 52,50 gulden. Hetzelfde gold voor kopieerapparatenfabrikant Océ, die 9,60 meer waard werd op 246 gulden.

Veel minder verging het KLM, dat 1,10 terugviel naar 71,20 gulden. Ook de koers van automatiseerder Baan stond onder druk. Het aandeel zakte twee kwartjes op 120,50 gulden. Koninklijke Olie steeg met een gulden naar 109 gulden.

Op de lokale markt werd Koppelpoort gestraft voor de teruglopende winst voor belastingen die het gisteren bekendmaakte. De koers van de verkoper van wegenbouwmachines zakte 34 gulden naar 265 gulden; een terugval van bijna 11,4 procent.

De obligatiemarkt stond rond half twaalf licht hoger, waarbij de toonaangevende tienjarige staatslening 0,15 punt klom naar 101,60 gulden.

De Amerikaanse dollar is vanochtend op de Europese wisselmarkten iets hoger geopend. De koers bleef in de loop van de ochtend onveranderd staan op 1,9945 gulden tegen een slotkoers van 1,9920 gulden gisteren.

NEW YORK De meevallende inflatiecijfers hadden op Wall Street gisteren voor stevige koerswinsten gezorgd. Het Dow Jones-gemiddelde eindigde 174,78 punten (2,3 procent) hoger op 7895,92. Op de elektronische Nasdaq-beurs werd een record genoteerd. De NASDAQ Composite-index, waarin alle fonden van deze schermenbeurs zijn opgenomen, steeg 33,68 punten tot het niet eerder gehaalde niveau van 1668,80.

Hogere obligaties ondersteunden de aandelenkoersen op Wall Street. Met een stijging van de consumentenprijzen met 0,2 procent in augustus, lager dan was verwacht, hebben de Amerikaanse centrale banken immers voorlopig weinig reden om de rente op te trekken. Het beleidscomité van de Fed vergadert op 30 september. De industriële productie in de VS steeg in augustus met 0,7 procent, iets sterker dan was verwacht, maar dat baarde niemand op de financiële markten zorgen.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio negeerde de forse koerswinsten op Wall Street. Bij gebrek aan verse impulsen duwden technische verkopen kwaliteitsfondsen in de rode cijfers.

De Nikkei-index kwam daardoor 291,23 punten (1,6 procent) lager uit op 17.683,27.