Clinton eist van de tabaksindustrie onderste uit de kan

WASHINGTON, 17 SEPT. President Clinton is van plan de Amerikaanse tabaksindustrie de duimschroeven aan te draaien. Op zijn minst moeten de fabrikanten dieper in de beurs tasten dan de 368,5 miljard dollar (ruim 733 miljard gulden) die zij in juni bij wijze van afkoopsom toezegden te zullen storten in een fonds.

Clintons woordvoerder Mike McCurry zei dat de president vandaag “in grote lijnen” zou aangeven welke eisen de autoriteiten stellen ten aanzien van reclame en verkoop.

De president zal waarschijnlijk ook voorstellen dat het fonds groter wordt dan in juni is afgesproken tussen industrie en een groot aantal staten. Volgens McCurry zou de prijs van een pakje sigaretten daardoor met circa 1,50 dollar kunnen stijgen. In New York kost een pakje Marlboro ongeveer 2,50 dollar (5 gulden).

Het fonds is bedoeld om de medische kosten te verhalen die worden gemaakt voor mensen die ziek zijn geworden door het roken. De fabrikanten, zoals Philip Morris en RJR Nabisco, hopen zo rechtszaken af te kopen.

Volgens de Amerikaanse pers is het akkoord op sterven na dood, nu de president zich er op deze manier van distantieert. Het is dan ook allesbehalve zeker dat het Congres nog dit jaar zal instemmen met de schikking.

Een van de meest omstreden bepalingen is de belastingaftrek van jaarlijks vijftig miljard dollar die de tabaksindustrie heeft bedongen. Ook is er nog steeds onenigheid over de toezichthoudende rol van de Amerikaanse keuringsdienst van waren (FDA) bij het productieproces om het nicotinegehalte en daarmee de verslavende werking van sigaretten te kunnen controleren. (KRF/ANP)