Bioscoop Alhambra neemt cinefiel afscheid

AMSTERDAM, 17 SEPT. Het afscheid van Alhambra, voor cinefielen een van de meest markante bioscopen van Amsterdam, is niet geruisloos, zoals gebruikelijk, wanneer weer eens een filmzaal de deuren sluit. De laatste week van Alhambra (18 tot en met 24 september) wordt een soort cadeautje aan de trouwe bezoekers. Dagelijks zullen in beide zalen zes oude films te zien zijn, op zaterdag en zondag gevolgd door twee nachtvoorstellingen.

De programmering is horizontaal: elke middag om vier uur in zaal 1 een Europese film (do La strada van Fellini, za Fassbinders Die Ehe der Maria Braun) en in zaal 2 een Nederlandse film (za De stilte rond Christine M., wo Abel). Om zeven uur is er telkens de keuze tussen een film van Woody Allen in zaal 2 en een andere Amerikaanse film in zaal 1: do Dog Day Afternoon, vr All the President's Men. Elke avond om half 10 staan tegenover elkaar een winnaar van Cannes of de Oscar voor beste film in zaal 1 (do Kagemusha, ma The Silence of the Lambs) en een romantische film (vr Shirley Valentine, za Pretty Woman). De toegangsprijs voor alle voorstellingen bedraagt slechts vijf gulden en komt ten goede aan de stichting BIO Kinderrevalidatie.

Als omstreeks half twaalf op woensdagavond de laatste meters van Philadelphia door de projector gaan, is het doek toch nog niet definitief gevallen. Op vrijdag 26 en zaterdag 27 september herbergt Alhambra namelijk de reprise van een roemrucht eenmalig evenement uit 1990: onder de titel The Return of De Nacht van de Wansmaak presenteert dan Max Rockatansky (alias de Belgische regisseur en filmdistributeur Jan Verheyen) een spectacle coupé van trailers, filmfragmenten en een lange film, gekozen uit het slechtste wat de filmgeschiedenis tot nu toe heeft opgeleverd: van Intensive Care via Bride of the Incredible Hulk tot de Tiroler seks van Oh Schreck, mei' Hos ist weg.

Het om 22u. beginnende evenement wordt in de daarop volgende weken nog vijf keer herhaald (Den Haag, 3 okt; Utrecht, 4 okt; Gent, 8 okt.; Leuven, 9 okt.; Nijmegen, 11 okt.), steeds met de verschrikkelijke Rockatansky als spreekstalmeester.