Bezuinigingen in Indonesië na roepia-crisis

JAKARTA, 17 SEPT. De Indonesische plannen om de langste brug en de hoogste kantoortoren ter wereld te bouwen, dreigen in de la te verdwijnen door forse bezuinigingen. Dat heeft de Indonesische minister van Financiën, Mar'ie Mohammed, gisteren meegedeeld in de volksvertegenwoordiging.

De Indonesische regering probeert het hoofd te bieden aan de nog steeds voortdurende roepia-crisis.

Vorige maand gaf president Soeharto zijn goedkeuring aan een plan van Maleisisch-Indonesisch consortium, waarin ook een van zijn dochters belangen heeft, om een 95 kilometer lange brug te bouwen over de Straat van Malakka tussen Sumatra en het Maleisisch schiereiland. Een paar dagen daarvoor kondigde een ander consortium aan dat het begonnen was aan de bouw van een 558 meter hoge toren, de Menara Jakarta, in de hoofdstad. Deze projecten en de aanleg van een brug tussen Java en Sumatra komen op losse schroeven te staan nu de bewindsman heeft aangekondigd dat de regering de overheidsuitgaven wil korten met een bedrag van 328 triljoen roepia (1.1 miljard US dollar).

Deze ingrepen worden nodig geacht om een begrotingstekort te voorkomen in het licht van de dramatische val van de roepia. De nationale munt is sinds twee maanden bijna een kwart in waarde gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Gisteren bleek overigens dat ondanks het aangekondigde pakket van maatregelen de roepia opnieuw verder wegzakte tegenover de dollar. Beursanalisten meenden dat een nieuwe uitbarsting van ethnische rellen maandag en dinsdag in Ujung Pandang, de hoofdstad van Zuid-Sulawesi, de koersval veroorzaakte.

De minister zei verder dat de voorgenomen aanleg van veertien energiecentrales, twee olierafinaderijen, en een reeks tolwegen zal worden uitgesteld. De plannen voor de aanleg van negen andere electriciteitscentrales worden aangepast, zo kondigde de bewindsman aan.

Mar'ie Muhammed zei verder dat de regering een plan onderzoekt om zo snel mogelijk een aantal staatsbanken te laten fuseren.

De Indonesische banksector is in het bijzonder getroffen door de munt-crisis en de daaropvolgende explosie van de rentes. De minister zei dat insolvente banken waarvoor fusie of overname geen oplossing is, zullen worden geliquideerd.

    • Frank Vermeulen